Met ex-rivale in een bootje naar Londen

Lobke Berkhout heeft in ex-rivale Lisa Westerhof een nieuwe zeilpartner gevonden.

De 470-zeilsters begonnen gisteren aan hun olympische campagne ‘Londen 2012’.

Als verkeersvlieger bij de KLM vloog Lisa Westerhof vorig jaar de Nederlandse olympische ploeg na de Spelen van Peking terug naar Amsterdam. Onder hen ook zeilster Lobke Berkhout, met de zilveren medaille van de 470-klasse nog om de nek. Sinds twee dagen zijn piloot en passagier herenigd – nu op het water.

Het nieuwe zeilduo begon gisteren in thuishaven Scheveningen aan een lange weg die moet leiden naar een medaille aan de overkant van de Noordzee, in Weymouth, tijdens de Spelen van Londen (2012). „Ze is een killertje”, zegt Berkhout (28) over haar nieuwe stuurvrouw. „Alles wat Lisa aanpakt eindigt in succes.”

Lisa Westerhof (27), ondanks haar jonge leeftijd ook al veteraan met olympische ervaring (Athene 2004), is de opvolgster van stuurvrouw Marcelien de Koning, met wie Berkhout jarenlang successen vierde in de 470-klasse, inclusief drie wereldtitels op rij, tussen 2005 en 2007. In het warme olympische water van Qingdao moesten De Koning en Berkhout vorig jaar genoegen nemen met een tweede plaats, waarna beide ‘zeilnomaden’, zoals ze zichzelf eens omschreven, hun jarenlange samenwerking in harmonie beëindigden. Beiden wilden iets anders, iets nieuws.

Stuurvrouw De Koning ging op reis – en loopt nog altijd in de jungle van Zuid-Amerika. Berkhout ging op zoek naar een nieuwe partner. „Toen ik in Peking op het podium stond, flitsten al die jaren door mijn hoofd”, zegt ze in Scheveningen. „En ik dacht heel snel: ik ben nog niet klaar. Ik wilde niet dat ik over veertig jaar zeg: ik had toch nog een olympische campagne moeten doen.”

Haar zoektocht naar een nieuwe stuurvrouw bracht haar automatisch bij Lisa Westerhof, al jaren een geduchte tegenstandster op het water. Westerhof en toenmalig partner Margriet Matthijsse voeren Berkhout en De Koning voorbij in de kwalificatie voor de Spelen van Athene, in 2004, maar misten het podium.

„Ik heb altijd sterk het gevoel gehad dat ik veel kan bereiken”, zegt Westerhof, die in 2007 met Merel Witteveen probeerde het 470-ticket voor Peking te bemachtigen. Op het moment dat Westerhof en Witteveen dat jaar tijdens de WK in Cascais een bedreiging leken te vormen voor de regerend wereldkampioenen De Koning en Berkhout, sloeg het noodlot toe: drie races voor de finale brak hun roer – weg klassement.

Met Lobke Berkhout hoopt Westerhof de laatste stap naar de wereldtop te maken. „Ik heb aan Marcelien en Lobke gezien hoe professioneel zij het de afgelopen jaren hebben aangepakt, met coaching, en medische en mentale begeleiding. Dat ging bij ons in Athene minder professioneel. Dit is een unieke kans om met een van de beste 470-zeilsters ter wereld te werken. Ik denk dat wij alles in huis hebben om er een mooi sprookje van te maken.”

Ook bij het Watersportverbond zijn de verwachtingen groot, getuige de aankondiging, gistermiddag, van het nieuwe „wonderteam” dat onder leiding van 470-coach Jacco Koops – de man achter de successen van De Koning en Berkhout – koers zet richting Londen. „Op papier zijn we een topduo”, zegt Berkhout. „Dat willen we de komende tijd laten zien. Het is ontzettend gaaf om met iemand in de boot te stappen die er alles aan doet om te winnen.”

En Berkhout heeft de goedkeuring van haar oude maatje, Marcelien de Koning, met wie ze jaren over de wereldzeeën zwierf. „Ik heb via sms of e-mail regelmatig contact met haar. Zij vindt het ontzettend leuk dat ik met Lisa doorga.” Westerhof is niet bang dat ze aan het roer constant zal worden vergeleken met haar voorgangster. „Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet aan gedacht.”

Jacco Koops twijfelt er niet aan of het duo de capaciteiten heeft om de wereldtop te halen, maar wil vergelijkingen met het vroegere duo De Koning/Berkhout niet maken. „Zij hebben een enorme oogst binnengehaald. Dat is niet het streven. Voor mij is de uitdaging deze twee zeilsters goed samen te laten werken.”

Een kopie van de olympische campagne van De Koning en Berkhout zal het niet worden, zegt Koops. „Copy-paste werkt niet in topsport. Als we dat doen, krijgen we zeker geen resultaat. Lisa is niet Marcelien. Er zullen verschillen zijn.” Zo is een van de vragen of de karakters wel bij elkaar passen. „We zullen zien hoe wij ons samen ontwikkelen”, zegt Berkhout.

Veel wedstrijden zullen ze nog niet varen, voorlopig alleen de Kieler Woche en het WK in Denemarken. De Delta Lloyd Regatta in Medemblik, later deze maand, slaan ze over. „Met drie weken voorbereiding heeft dat geen enkele zin”, zegt Koops.

    • Rob Schoof