Melder terreur Ikea opgepakt

De Nationale Recherche heeft gisteren in Amsterdam een 48-jarige vrouw aangehouden die in maart het anonieme telefoontje zou hebben gepleegd over een dreigende terreuraanslag bij meubelwinkel Ikea in Amsterdam-Zuidoost. Ze wordt ervan verdacht een valse melding te hebben gedaan. Dat heeft het landelijk parket bekendgemaakt. Volgens justitie verbleef de aangehouden vrouw op 11 maart in Brussel, en vanuit die stad is de telefonische melding gedaan. Het anonieme telefoongesprek leidde op 12 maart tot ontruiming van de winkels aan de ArenA Boulevard en de vestiging van IKEA in Amsterdam-Zuidoost. Ook werden zeven mensen aangehouden, later bleek dat zij onschuldig waren. De politie nam de waarschuwing zeer serieus, mede omdat de vrouw sprak van een familieband met een persoon die was betrokken bij de aanslag in Madrid vijf jaar geleden. De vrouw wordt verdacht van het doen van een valse bommelding en bedreiging met een terroristisch misdrijf. Ze wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. (NRC)