Leger VS vernietigt bijbels in Pashtun en Dari

Het Amerikaanse leger in Afghanistan heeft stapels bijbels in de Afghaanse talen Dari en Pashtun laten vernietigen, om te voorkomen dat gelovige militairen er zendingsarbeid mee zouden bedrijven. In Afghanistan is het, net als in veel andere islamitische landen, een misdaad om moslims tot een ander geloof te bekeren.

De hoogste Amerikaanse militair moest er gisteren aan te pas komen om de indruk weg te nemen dat Amerikaanse militairen in Afghanistan het christelijk geloof komen verbreiden. De Amerikaanse strijdkrachten bevorderen „nooit welk geloof dan ook”, aldus admiraal Mike Mullen, voorzitter van de chefs van staven op een persconferentie. Militairen in actieve dienst in Afghanistan is expliciet verboden zendingswerk te bedrijven in de zogeheten Algemene Order Nummer 1 van het Centrale Commando.

Over de bijbels was onrust ontstaan door een reportage van het televisiestation Al-Jazeera, waarin beelden voorkomen van een bijbelklas voor Amerikaanse militairen in Afghanistan. De stapels bijbels in Dari en Pashtun zijn daarin te zien. Een van de Amerikanen in het filmpje lijkt te zeggen dat mensen bekeren weliswaar verboden is, maar dat je wél altijd een kadootje mag geven.

De reportage toont ook een kerkdienst van evangelisch christenen op de militaire basis Bagram, ten noorden van Kabul, met een legerpredikant die zegt: „De mannen van de commando’s jagen op mensen. Als christenen doen wij hetzelfde, we jagen op mensen voor Jezus. We jagen op ze tot we ze hebben.”

De voormalige Afghaanse premier Ahmad Shah Ahmadi zei tegen persbureau Reuters dat de beelden van Al-Jazeera de indruk wekken „dat mensen op een buitenlandse militaire basis in ons land ageren tegen ons geloof”.

Het Amerikaanse leger stelt met nadruk dat geen van de bijbels is verspreid. Ze waren in 2008 aan een individuele sergeant opgestuurd door zijn evangelische kerk in de Verenigde Staten en zouden snel daarna in beslag genomen zijn. (Reuters)

Reportage van Al-Jazeera via nrc.nl/buitenland