Kritiek op keuze Karzai voor vicepresident

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen op 20 augustus. Karzai maakte bekend dat de huidige vicepresident Karim Khalili en diens voorganger Mohammad Qasim Fahim zullen optreden als zijn vicepresidenten.

Op de keuze voor die laatste kwam meteen kritiek van mensenrechtenorganisaties. Fahim is een machtige krijgsheer, die tijdens de Afghaanse burgeroorlog in de jaren negentig een commandant was van de militante groep Jamiat-e-Islami.

In een rapport uit 2005 schrijft Human Rights Watch dat er „betrouwbaar en samenhangend bewijs is van wijdverspreide en systematische mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationale humanitaire recht” door commandanten van Jamiat-e-Islami, onder wie Fahim. Human Rights Watch zei gisteren dat Karzai „het land beledigt” met zijn keuze.

Afghanistan kent onder de president twee vicepresidenten. Fahim was nadat het Talibaanbewind in 2001 werd verdreven eerste vicepresident in de interim-regering van Karzai. Tijdens de verkiezingen van 2004 liet Karzai hem vallen ten gunste van Ahmad Zia Massood – een broer van de vermoorde verzetsheld Ahmad Shah Massood die twee dagen voor de aanslagen van 1 september werd vermoord door Al-Qaeda. Nu neemt Fahim diens plaats weer in.

„Als Fahim terugkeert in het hart van de regering, dan zal dat een verschrikkelijke stap terug zijn voor Afghanistan”, zei Brad Adams, Azië-directeur van Human Rights Watch. „Hij wordt door veel Afghanen nog steeds gezien als iemand die betrokken is bij illegale activiteiten, zoals het leiden van gewapende milities en dekking geven aan criminele bendes en drugshandelaren.”

Verscheidene andere Afghaanse leiders en politici hebben eveneens interesse getoond in het presidentschap. Maar ondanks dat de populariteit van Karzai de afgelopen jaren sterk is gedaald, geldt hij nog steeds als de grote favoriet. (AP, Reuters)