Kampioen geeft 'tricolore' terug

Filippo Simeoni heeft zijn kampioenstrui demonstratief teruggegeven. De 37-jarige wielerkampioen van Italië protesteert daarmee tegen het besluit zijn formatie Ceramica Flaminia niet toe te laten tot de Giro. „Het is onaanvaardbaar dat de Italiaanse titelhouder niet kan starten in het belangrijkste wielerevenement van het land”, zei hij gisteren.

De organisatie achtte de ploeg van Simeoni niet sterk genoeg voor de Ronde van Italië, die zaterdag in Venetië met een ploegentijdrit begint. Hij suggereerde dat Lance Armstrong de hand heeft gehad in het besluit de ploeg van Simeoni voor de Giro te passeren. De Amerikaan maakte begin dit jaar zijn rentree in het profpeloton en rijdt wel de Giro. „In Italië zien sommige kranten hem als een messias”, zei Simeoni, die in de Tour de France van 2004 een aanvaring had met Armstrong. De Amerikaan ging toen achter de gedemarreerde Simeoni aan. Dat was een opmerkelijke actie, omdat de Italiaan sportief gezien geen bedreiging voor zijn gele trui vormde. Armstrong beantwoordde de ontsnapping van Simeoni uit het peloton omdat die naar aanleiding van een dopingproces tegen de Italiaanse arts Michele Ferrari, goede vriend en adviseur van Armstrong, een aanklacht tegen de Amerikaan wegens smaad had ingediend. Na zijn sabotageactie, in de slotweek van de Tour van 2004, noemde de inmiddels zevenvoudige Tourwinnaar Simeoni „een jongen die erop uit is de sport van binnenuit kapot te maken”.