Indonesië: hoofd anti-corruptie moordverdachte

Het hoofd van de Indonesische Commissie ter Uitroeiing van Corruptie (KPK) is gisteren door de politie in Jakarta gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een directeur van een staatsbedrijf. Antasari Azhar (56) geeft sinds twee jaar leiding aan de onafhankelijke commissie die gedurende het presidentschap van Susilo Bambang Yudhoyono serieus werk maakt van de vervolging van opzienbarende fraudezaken.

Indonesië geldt als een van de meest corrupte landen ter wereld en aangenomen wordt dat Yudhoyono’s verkiezingsbelofte in 2004 om hard op te treden tegen fraude hem de overwinning bezorgde. Sindsdien zijn verscheidene cruciale politici, zakenlui en functionarissen van de Centrale Bank achter de tralies verdwenen. Zijn ‘schone’ imago heeft Yudhoyono een goede uitgangspositie bezorgd voor de presidentsverkiezingen in juli.

Toen Azhar zondag te horen kreeg dat hij zou moeten getuigen in de zaak van de moord op Nasrudin Zulkarnaen, zei hij op een persconferentie, geflankeerd door advocaten, dat hij nu eenmaal veel vijanden had gemaakt.

Twee weken geleden nog begon Azhar een onderzoek naar mogelijke corruptie bij het Nationale Verkiezingsbureau (KPU). Daar zijn mogelijk miljarden roepia’s verduisterd. Verschillende actiegroepen tegen fraude, zo schrijft de Jakarta Globe vandaag, beschuldigen het Verkiezingsbureau ervan goedkoop, te licht papier te hebben gebruikt voor de stemformulieren, waardoor telmachines hun werk niet goed kunnen doen. Het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen van 9 april is ernstig vertraagd.

De politie verdenkt Azhar ervan de opdrachtgever te zijn van de moord op Zulkarnaen, die op 12 maart door twee gewapende mannen op een motorfiets bij het verlaten van zijn golfclub in zijn auto werd doodgeschoten. Volgens niet-bevestigde berichten zouden Azhar en Zulkarnaen beiden een relatie hebben met een 22-jarige vrouwelijke caddy. Deze vrouw is inmiddels als getuige door de politie in beschermende hechtenis genomen.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Agung Laksono , heeft vandaag volgens The Jakarta Post ertoe opgeroepen Azhar alvast te ontslaan. Ook voorlieden van anti-corruptie organisaties menen dat Azhar hangende het onderzoek beter kan terugtreden.