Herdenking Dam met beveiliging

Midden op de Dam grijpt een vader zijn dochtertje bij de arm. „Kijk daar, scherpschutters!”, en hij wijst in de richting van het dak van Hotel Krasnapolsky.

Met extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag op Koninginnedag is gisteravond op de Dam in Amsterdam de Dodenherdenking gehouden. Koningin Beatrix kreeg een applaus toen burgemeester Cohen haar prees om haar aanwezigheid.

Met een noodverordening hield de politie fouilleeracties, speurhonden doorzochten tassen. Straten rond de Dam waren uren voorafgaand aan de herdenking niet meer toegankelijk voor verkeer. Ook eetkraampjes op de Dam moesten sluiten.

Verder merkte het aanwezige publiek niet veel van de verscherpte maatregelen. „Alleen een dubbele rij hekken’’, constateert Vronie Kroon, die ieder jaar naar de dodenherdenking komt. „Maar dat helpt niets. Er hoeft maar één gek met een jachtgeweer te zijn.”