Hartstilstand wordt vaak niet herkend door meldkamers

AMSTERDAM. Meldkamers van ambulancediensten en omstanders herkennen een hartstilstand in ruim eenderde van de gevallen niet. Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam met steun van de Nederlandse Hartstichting, zo maakte die organisatie gisteren bekend. De onderzoekers analyseerden een kleine 15.000 telefoontjes naar een meldkamer. In 285 gevallen had het slachtoffer een hartstilstand. Bij 82 patiënten werd dat niet opgemerkt. Als de meldkamer een hartstilstand vermoedt, stuurt zij er twee ambulances op af in plaats van één, waardoor de hulp eerder ter plaatse is. Van de patiënten bij wie de hartstilstand werd herkend, was na drie maanden nog 14 procent in leven, bij de anderen slechts 5 procent. Een persoon met hartfalen ademt niet, of niet normaal.