Gouden Uil voor Robert Vuijsje

De Gouden Uil 2009 is toegekend aan de roman Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje. Het boek is zijn debuut en gaat over een jonge Joodse Amsterdammer uit de rijke wijk Oud-Zuid die eruit ziet als een Marokkaan en op zoek gaat naar een zwarte vrouw in de Bijlmer. Vooral in de levendige dialogen laat Vuijsje die werelden en de bijbehorende vooroordelen botsen.

Volgens de jury van de Belgische literatuurprijs is het boek „brandend actueel, verfrissend, hartverwarmend en zeer geestig”. De lof was deels gemodelleerd naar de roman, want de jury noemde het ook een boek „als een zachte hand om je ballen”, in een stijl die „swingt als een Afrikaanse tiet”.

Vuijsje (1970) zei verrast te zijn dat „zo’n duidelijk Amsterdams en Nederlands boek in België zo gewaardeerd” werd. Zijn roman maakt op 12 mei ook kans op de Libris Literatuurprijs. Dat is des te opmerkelijker omdat aanvankelijk geen uitgever het boek wilde publiceren, aldus Vuijsje.

Aan de Gouden Uil is een bedrag verbonden van 25.000 euro. De overige genomineerden waren: Lange dagen van Pia de Jong, Via Cappello 23 van Christiaan Weijts, De heining van Jan Van Loy en Nergensman van P.F. Thomése. Vorig jaar ging de Gouden Uil naar Het grote uitstel van Marc Reugebrink.

De Gouden Uil Jeugdliteratuur werd eveneens uitgereikt en ging naar Het geheim van de keel van de nachtegaal van schrijver Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut.

Interview met Robert Vuijsje: Vrijdag in Boeken