Gedenksteen voor oud-commentator Han Hollander

AMSTERDAM. Ter nagedachtenis aan oud-sportcommentator Han Hollander en zijn echtgenote Leentje Hollander-Smeer werden gistermiddag voor zijn voormalig woonhuis aan de Amstelkade in Amsterdam twee zogenaamde Stolpersteine gelegd. Deze gedenkstenen van messing zijn een initiatief van het Olympisch Stadion en de AVRO, waarvoor Hollander lang als verslaggever werkte. Han Hollander was op 11 maart 1928 verantwoordelijk voor het eerste directe verslag van een voetbalwedstrijd op de radio. Hij werkte tot en met mei 1940 voor de AVRO. Hollander woonde aan de Amstelkade toen hij en zijn vrouw in de Tweede Wereldoorlog werden opgepakt en afgevoerd. Via Westerbork belandden ze in het vernietigingskamp Sobibor in Polen, waar ze in 1943 om het leven kwamen.