Foto AD niet van Karst T.

Het AD heeft gisteren een foto op de voorpagina moeten rectificeren, nadat bleek dat de man op de foto niet Karst T., dader van ‘Apeldoorn’ was, maar iemand anders. Volgens het AD was de foto voor de publicatie getoond aan ‘vrienden, kennissen en buren’ die zouden hebben bevestigd dat de man Karst R. T. was. In werkelijkheid klopte de achternaam, de voorletter R. en het haar, maar bleek het een ander. „We betreuren het enorm dat dit is gebeurd”, aldus de krant.

Een fout als deze is „zeldzaam”, zegt mediajournalist Theo Dersjant, auteur van het boek Uit onbetrouwbare bron (2000), over journalistieke missers. „In de tijd van de fysieke fotomapjes zag je het wel. Dan werd de foto van A. Jansen in een verkeerd mapje teruggeplaatst en ging het later fout.” Een bekende misser, aldus Dersjant, was die in 1992 in de Volkskrant, over het overlijden van zigeunermuzikant Tata Mirando. „Niet hij, maar zijn broer Morschi bleek overleden. En niet Tata, maar zigeunermuzikant Lajos Boross stond op de foto.”

Vergelijkbaar: „De Telegraaf die tot drie keer toe een verkeerde foto van Máxima in de krant plaatste.”

En: „Een pikant interview in de Leeuwarder Courant in 1983 met de voorzitter van het Frysk Anti Fascisme Comité, die opmerkte dat er in ons land ‘te veel buitenlanders waren’. Het bleek een naamgenoot van de voorzitter, gevonden in de telefoongids, die netjes de vragen van de journalist beantwoordde.

nrc.next is te jong om in het register van Dersjants boek voor te komen. NRC Handelsblad staat er zes keer in. (NRC)