Farmaciebedrijf moet betaling aan arts melden

Farmaceutische bedrijven moeten alle betalingen aan artsen en wetenschappers openbaar maken. Dat blijkt uit een brief die minister Klink (Volksgezondheid, CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De banden tussen de medische sector en de farmaceutische industrie moeten volgens Klink transparanter zijn. De minister zal eerst met de farmaceutische industrie praten over zelfregulering. Levert dat niets op, dan komt er wat Klink betreft een wettelijke regeling. Nefarma, de belangenvereniging van farmaceutische bedrijven, onderschrijft het pleidooi van de minister.

Er is al jarenlang kritiek dat de banden tussen de medische sector en de farmaceuten ondoorzichtig en niet te controleren zijn. De bedrijven werken vaak nauw samen met de medische sector bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Ook steken bedrijven veel geld in het promoten van medicijnen bij artsen die deze moeten voorschrijven.

Volgens Klink is de samenwerking tussen industrie en de medische wetenschap logisch, maar moeten onderlinge financiële banden wel openbaar zijn, zei hij gisteren in Trouw. Klink: „Je kunt dan nagaan welke belangen met onderzoek gemoeid zijn.”Openbaarheid is ook in het voordeel van de industrie, zegt de minister. Het biedt „de mogelijkheid te illustreren dat ze niet met duistere praktijken bezig zijn”.

In de VS hebben verschillende staten al wettelijke regelingen voor openbaarmaking. In een geruchtmakende zaak in de VS werd de populaire pijnstiller Vioxx van het concern Merck in 2004 van de markt gehaald. Daarna werd duidelijk dat de producent al in 2000 wist dat het gebruik leidde tot een verhoogd risico op hartaanvallen. Merck bleek gegevens te hebben gewist uit een wetenschappelijk onderzoek naar bijwerkingen van het medicijn.