Detentie activisten zet druk op coalitie in Zimbabwe

Achttien Zimbabweaanse mensenrechtenactivisten, onder wie de prominente Jestina Mukoko, moeten de gevangenis in op beschuldiging van onder meer terrorisme, zo heeft een van hun advocaten vandaag verklaard. De achttien werden in december al eens opgepakt en naar eigen zeggen via marteling gedwongen te verklaren dat zij uit waren op de val van president Mugabe. In maart kwamen ze vrij op borgtocht, maar nu moeten ze weer de cel in in afwachting van hun proces, volgende maand. De zaak komt op een precair moment: de voormalige oppositiepartij MDC, die sinds februari regeert met de partij Zanu-PF van Mugabe, is dringend op zoek naar westerse financiële steun, maar potentiële donoren willen dat Zimbabwe eerst de mensenrechten respecteert. De zaak geldt als een moedwillige poging van Zanu-PF om de coalitie te frustreren. Enkele arrestanten zijn ook lid van de MDC.