De sekspoes die de emmer deed overlopen

Bij de meeste mensen is het zielig als ze gaan scheiden, maar bij Silvio Berlusconi is het, zoals alles wat met Berlusconi te maken heeft, toch eigenlijk wel weer vooral heel erg hilarisch.

Zijn vrouw Veronica, die qua uiterlijk een angstaanjagende voorbode is van hoe Angelina Jolie er over twintig jaar zal uitzien, heeft het gehad met zijn voorliefde voor blonde, naakte sekspoezen en heeft een scheiding aangevraagd.

Zoals we allemaal weten kwam dat door een achttienjarige blondine die Noemi Letizia heet – de sekspoes die de emmer deed overlopen. Noemi kreeg voor haar achttiende verjaardag een gouden ketting van Berlusconi. Nu leek me dat geen aanleiding voor een scheiding, want volgens mij geven Italianen elkaar altijd gouden kettingen voor hun verjaardag. Maar Noemi mag Berlusconi ‘papi’ noemen, en dat zat Veronica dwars.

Nou ja, Veronica zal nog wel honderd andere redenen hebben gehad om van hem te willen scheiden, en ik begrijp haar volledig. Alhoewel. Ik moet toegeven dat, hoewel ik weet dat hij een vreselijke man is, en een verschrikkelijke politicus, en bovendien een rare oranje huidskleur heeft en nepmahoniehouten haar – dat ik toch een minizwak heb voor Silvio Berlusconi.

Ik wil hem heus geen papi noemen, en hij hoeft ook niet op mijn verjaardag te komen met een gouden ketting. Maar het minizwak is er.

Nu ben ik er eindelijk achter waarom ik dat heb. Het kwam door twee recente megalomane citaten van Berlusconi. Naar aanleiding van de klachten van zijn vrouw zei Berlusconi: ‘Ik denk dat ik de meest geliefde van alle ouders ben.’ En naar aanleiding van de G20 zei hij: ‘Ik ben de meest geliefde leider te wereld.’

Die uitspraken deden mij erg denken aan Karlsson, mijn favoriete romanfiguur, van het boek Karlsson van het dak van Astrid Lindgren. Karlsson, die qua postuur en haardracht trouwens ook veel overeenkomsten vertoont met Berlusconi (behalve het feit dat Karlsson een propellertje op zijn rug heeft, en dat heeft Berlusconi dan weer niet) zegt te pas en te onpas over zichzelf: ‘Ik ben een man in de beste jaren van mijn leven en net dik genoeg’. Ook beweert Karlsson regelmatig dat hij überhaupt ‘de beste Karlsson van de wereld’ is. Dit maakt hem een onuitstaanbare en tegelijkertijd enorm innemende romanfiguur.

Dat zou Berlusconi ook moeten zijn, een romanfiguur. Daar is hij heel geschikt voor. De beste romanfiguur ter wereld, misschien wel.

Aaf Brandt Corstius