De oorlog van toen en de oorlog van nu

Is het gepast om om tien voor acht, als de koningin met haar gevolg plechtig de Nieuwe Kerk verlaat voor de kranslegging en de twee minuten stilte op de Dam, bij zoveel mogelijk vrouwen een bh te openen? Werkelijk – het was een opdracht in de datingshow Take me out op RTL5. We hoorden presentator Eddy Zoëy nog roepen: „Dat ziet er geil uit!”

En is het gepast om direct na de twee minuten stilte een woedende Hitler te zien – weliswaar niet de echte, maar een acteur? Het was de promo op RTL8 van Der Untergang, de film over Hitlers laatste dagen in zijn bunker in Berlijn. Een indrukwekkende film, dat zeker. Maar voor de avond van 4 mei?

Verder was het gisteravond zoals meestal bij 4 mei op tv: stemmig en veel over ‘de oorlog’.

Voordat Nederland 3 om tien voor acht ook overschakelde naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam was Dodenherdenking Uruzgan te zien. Een kort programma, vijf minuten als eerbetoon aan de 19 omgekomen Nederlanders in Afghanistan. Opdat wij niet vergeten... Patrick Lodiers volgt in de serie Patrick in Uruzgan, waarvan gisteren ook een reguliere aflevering, de mannen en vrouwen in Kamp Holland. Het leek heel vanzelfsprekend dat omroep BNN stilstond bij de Nederlandse doden in Uruzgan. Geen kranslegging, geen poespas, geen aanzwellende Hollywoodmuziek. Gewoon een mooi, kort eerbetoon.

KRO’s Profiel had een indrukwekkende documentaire over verzetsman Pim Boellaard, die heeft vastgezeten in verschillende concentratiekampen. Te zien waren dagboekaantekeningen, foto’s uit Boellaards „plakboek vol gruwelen”, aangrijpende filmbeelden van uitgehongerde concentratiekampgevangenen bij de bevrijding. Ook hier geen aanzwellende, tranen opwekkende muziek. Het was een zorgvuldige documentaire, die op rustige toon vertelde over Boellaard, die in 2001 overleed. Hoe hij in de kampen een leidersfiguur was en over zijn vriendschap met prins Bernhard.

Daarna zagen we Patrick Lodiers weer. Dodenherdenking gaf Patrick in Uruzgan een extra lading. De hele avond gedenken, terugkijken op de oorlog. En dan staat Lodiers daar te praten met de Nederlandse jongens. Wim de Bie had het in zijn 4-meitoespraak over „kinderen die waar ook ter wereld angstig schuilen voor naderend oorlogsgeweld”. Die kinderen zitten ook in Uruzgan.

En de Nederlanders daar? Korporaal Jeffrey (26) is vader. „Ik hoop dat er niks gebeurt, ik wil weer naar huis om de kleine te zien.” Korporaal Bart (24) had foto’s van zijn vriendin, maar die mocht Lodiers niet zien, want het waren „privéfoto’s”. „Ik vroeg: kun je geen fotootjes sturen waar ik een beetje blij van word?” legt hij met een brede glimlach uit.

    • Peter Leijten