Belster 'terreur' bij Ikea opgepakt

De Nationale Recherche heeft gisteren in Amsterdam een 48-jarige vrouw aangehouden die in maart het anonieme telefoontje zou hebben gepleegd over een dreigende terreuraanslag in Amsterdam. Dat heeft het Landelijk Parket in Rotterdam, belast met terreurzaken, gisteren bekendgemaakt.

De vrouw wordt ervan verdacht een valse bommelding te hebben gedaan en van bedreiging met een terroristisch oogmerk. Voor de politie was de melding aanleiding groot alarm te slaan. Meubelwinkel Ikea en andere winkels aan de Arenaboulevard in Amsterdam Zuidoost bleven op de ochtend van 12 maart gesloten. In de loop van de dag werden acht verdachten opgepakt.

Tijdens een persconferentie later die dag meldden de Amsterdamse burgemeester Cohen en korpschef Welten dat er een reële dreiging was van een aanslag. Een dag later bleek het om loos alarm te gaan, en werden alle arrestanten weer op vrije voeten gesteld.

De vrouw die nu is opgepakt, verbleef volgens justitie op 11 maart in Brussel. Vanuit die stad werd laat in de avond met een prepaidtelefoon gebeld naar de politie in Amsterdam. Een vrouw waarschuwde dat drie mannen naar Amsterdam zouden komen om aanslagen te plegen in het winkelgebied rond de Arena. Ze noemde namen en adressen van mensen bij wie de aanslagplegers mogelijk zouden verblijven.

De politie nam de waarschuwing serieus, omdat de vrouw vermeldde dat er een familieband was met een van de terroristen achter de aanslagen in Madrid, op 11 maart 2004. Toen de AIVD ontdekte dat die familierelatie bestond, werd groot alarm geslagen.

Nadat de melding vals bleek te zijn, werd de identiteit van de belster onderzocht. Al in de nacht van 11 op 12 maart had de politie contact gezocht met de Belgische autoriteiten, om het prepaidnummer van de belster na te lopen.”

In de weken daarna, zo zegt een woordvoerder van het parket, is er verder technisch onderzoek gedaan naar het telefoongesprek. Het OM wil niet kwijt op welke manier de 48-jarige vrouwelijke verdachte in beeld is gekomen. De vrouw zit in voorlopige hechtenis en wordt donderdag voorgeleid.