AFM is omvangrijke fraudes op het spoor

De komende dagen kan een aantal beleggingsinstellingen bezoek verwachten van het Openbaar Ministerie, de FIOD-ECD of andere opsporingsinstanties. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zullen op korte termijn enkele omvangrijke financiële fraudes aan het licht komen rond beleggingsinstellingen die de afgelopen jaren bij particuliere beleggers miljoenen euro’s hebben opgehaald.

Dat heeft een AFM-woordvoerder bevestigd. Hij noemde geen namen van verdachte bedrijven.

Hoofd integriteit van de AFM Marcus Wagemakers noemde gisteren tegenover persbureau ANP van twee zaken de omvang van de fraude: 40 en 70 miljoen euro. Ter vergelijking: de zwendel van de in 2005 veroordeelde valutahandelaar René van den Berg bedroeg zo’n 85 miljoen. Het vorig jaar ontmaskerde beleggingsfonds Easy Life had 33 miljoen bij beleggers opgehaald.

Het gaat om gevallen die erg op het piramidespel lijken waarbij ‘vroege’ beleggers een behoorlijk rendement krijgen uitbetaald uit de inleg van beleggers die op een later moment instappen. Van werkelijke beleggingsrendementen is geen sprake.

De AFM heeft meer grip op malafide beleggingsadviseurs sinds vorig najaar de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken van kracht is. Daarmee kan de toezichthouder ook ingrijpen bij instellingen die formeel buiten de Wet financieel toezicht vallen. Dat gaat bijvoorbeeld om beleggingen waarvan de inleg 50.000 euro of meer is.

Volgens de AFM is het aantal meldingen van frauduleuze beleggingspraktijken toegenomen met het uitbreken van de financiële crisis. Veel piramidespelen lopen vast omdat de aanwas van nieuwe beleggers stokt.