Aanslag op wie?

Is dat even balen: een niet-religieuze, niet-allochtone, niet aan Al-Qaeda gelieerde man rijdt, zonder bom in de kofferbak, zonder Koran in het dashboard en zonder afscheidsfilmpje op YouTube, een feestende mensenmassa omver en jaagt zichzelf de dood in tegen een monument. Fuck-a-duck: ’t is een van ons! Plots is Maurice de Hond op vakantie. Dit drama valt blijkbaar niet te peilen: welke cultuur moet hier de schuld worden gegeven? De eigen zeker? Vraag 1: ‘Bent u ook van mening dat ons land onveiliger is geworden sinds Gelderland bij Nederland hoort?’ Ook Gekke Geert geeft niet thuis. Hij moet zich bezinnen op een plotwending in Fitna 2. Nieuwe voorlopige werktitel:

Anonieme Islam – Handlangers in Huissen.

Geen motief, geen strafblad, geen plattegronden van Paleis het Loo, geen verdacht lidmaatschap van het Republikeinse Genootschap, geen buren die iets ‘vreemds’ hadden gezien – en een dader die praktisch hersendood op het stuur lag. Tja, daar sta je dan als journalist: de krant moet vol en je hebt alleen nog maar ‘paniek’ op je blocnootje staan. Wat dan? Dan verzin je wat. Wat zegt u? De dader murmelde, al doodbloedend, iets over het koningshuis? Enough said. ‘Aanslag op de Oranjes’ kopte het AD. ‘Aanslag op Beatrix’ kwakte De Telegraaf op de voorpagina.

Ho ho, wacht eens even, rewind: aanslag op zeventien onschuldige burgers zal je bedoelen. Het enige koninklijke dat op deze dramatische Koninginnedag daadwerkelijk in gevaar is geweest, was het linkerknipperlicht van de tourbus. Had Karst T. koers gehouden, dan waren op z’n hoogst de koninklijke hoedjes afgevallen. Maar nee, dan de media: is de beveiliging van de monarchen wel streng genoeg? Je zult net je vader of echtgenoot twintig meter door de lucht hebben zien vliegen en dan in de kiosk van het ziekenhuis, door je nog niet opgedroogde tranen heen, de krant onder ogen krijgen:

‘Knap hè, hoe de koningin zich staande hield?’

Als er dus één les is die we zouden moeten trekken uit deze tragedie, is het wel deze: geweld heeft zelden een rationele verklaring. Iedereen is er toe in staat en alles kan een reden zijn. Het journaille doet er goed aan zich voortaan bij de feiten te houden.

Die waren al erg genoeg.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg