8 redenen om uit te gaan

Universum met zelfgemaakt decor
Universum met zelfgemaakt decor

1 bevrijdingsfestivals

www.bevrijdingsfestivals.nl

In de twaalf provincies en in de hoofdstad zijn de jaarlijkse Bevrijdingsfestivals, met optredens van 250 bands. Als Ambassadeurs van de Vrijheid 2009 vliegen Voicst, Ellen ten Damme, Isis en Typhoon per defensiehelikopter langs de dertien festivals. De dag wordt zoals elk jaar afgesloten met een (licht klassiek) concert op een drijvend podium op de Amstel in Amsterdam.

2 muziek

Verblijdingsdag

Amsterdam Blijburg. Tijd: 12.00-22.00u. www.blijburg.nl

Het zomerseizoen van Blijburg wordt geopend met Verblijdingsdag. Met schminken voor kinderen, een kofferbakkenverkoop (vrijmarkt), muziek, karaokebar en dj’s.

3 modeshow

Aids Awareness Fashionshow

Amsterdam: Homomonument Westermarkt. Tijd: 19.00u. Gratis. www.meubelstukken.nl

Meubel Stukken houdt in samenwerking met House Of Orange en het Aids Fonds weer de Show You Are Aware Show. De vijftien ontwerpers en stylisten die dit jaar meedoen kregen allen de opdracht een outfit te ontwerpen in de kleur rood.

4 minibios

Alleman

Wijk aan Zee: naast Strandpaviljoen de KUSt. Prijs: 4 euro. Tijd: 20.15u, ook op 12 mei. www.minibios.nl

Van buiten een spierwitte zeecontainer, van binnen een minibioscoop, compleet met filmhuisstoelen (voor 15 bezoekers) en groot projectiescherm. Vanavond draait Alleman (1963) van Bert Haanstra, tijdens IDFA 2007 uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945.

5 jongerenfeest

Fresh Skillz

Den Haag: Theater Pierrot. Tijd: 19.30u. www.theaterpierrot.nl

Een avond vol verschillende podiumkunsten en muziek waarbij jongeren vanuit heel Den Haag hun ‘Skillz’ laten zien. De avond wordt afgesloten door songwriter en rapper Winne.

6 videoinstallatie

Martin Riedeek: Imagine Being There International

Amersfoort: Kunsthal KAdE. www.kunsthalkade.nl

In New York, Shanghai, Kairo, Amersfoort, Nairobi en Rio de Janeiro vroeg Martin Riebeek aan duizend mensen naar hun persoonlijk paradijs, 150 daarvan zijn te zien in de entreeruimte van Kunsthal KAdE.

7 fotografie

Fabulous Fictions

Den Haag: Fotomuseum. T/m 30 aug. www.fotomuseumdenhaag.nl

Paolo Ventura (1968) en Jasper de Beijer (1973) gebruiken hun camera niet op een traditionele wijze door de wereld om hen heen vast te leggen, maar om hun eigen verhalen te vertellen. Geïnspireerd door het verleden en verre oorden creëren ze hun eigen universum met zelfgemaakte decors en rekwisieten.

8 comedy benefiet

Amsterdam: Betty Asfaltcomplex. Tijd: 20.30u. Entree: 15 euro. 020-6264695; www.bettyasfalt.nl

Stand-uppers Martijn Oosterhuis, Chris van den Ende, Arie Koomen, Bram van de Velde en Hans Jongsma komen in actie voor de in Birma gevangen gezette komiek Zarganar.