Winst TNT opnieuw gedaald

Postbedrijf TNT wordt hard geraakt door de recessie. In het eerste kwartaal daalde de nettowinst met meer dan 50 procent tot 76 miljoen euro. De omzet liep met 10 procent terug tot 2,4 miljard euro. Dat heeft het postbedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

De omzetdaling is het grootst bij de pakjesdivisie. De omzet bij TNT Express liep terug met 15,5 procent naar 1,3 miljard euro. Volgens TNT is de omzetdaling echter sinds februari van dit jaar gestabiliseerd. Die mededeling viel goed bij beleggers: het aandeel TNT stond rond het middaguur 1,3 procent hoger op 14,24 euro. De pakjesdivisie levert ongeveer de helft van de omzet van het postbedrijf.

In de posttak van TNT is herstel nog niet in zicht. TNT voorspelt op de postmarkt een volumedaling van 6 procent op jaarbasis. Met een kostenbesparing van 395 miljoen euro hoopt de onderneming de postdivisie in de toekomst weer winstgevend te maken. De omzet van de posttak daalde met ruim 2 procent naar ruim 1 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT zegt in een toelichting op de kwartaalcijfers dat de huidige economische omstandigheden een „uitdaging” blijven. Volgens Bakker zijn de prestaties van de postdivisie goed maar staan de resultaten onder druk door gestegen personeelskosten.

Dat de vakbonden het plan van TNT hebben afgewezen om Nederlandse postmedewerkers 15 procent van hun salaris te laten inleveren in ruil voor banenbehoud, valt slecht bij Bakker. „Het is spijtig, maar zoals wij altijd al zeiden laat dit ons geen keus om verreikende herstructureringplannen in gang te zetten”, zegt hij in een toelichting.