WHO meldt groter aantal besmettingen griepvirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vanochtend het aantal besmettingen met de Mexicaanse griep omhoog bijgesteld. Het aantal menselijke besmettingsgevallen bedraagt nu 985. Eerder werd dat aantal nog bepaald op 787. Het virus is inmiddels in twintig verschillende landen aangetroffen.

In El Salvador en Colombia zijn volgens de WHO nu ook besmettingsgevallen aangetroffen. Het aantal officiële doden in Mexico als gevolg van het virus bedraagt 25.

De cijfers van de WHO zijn over het algemeen iets lager dan die van individuele landen maar worden gelden als meer exact. De cijfers over Mexico, dat wordt gezien als het centrum van de uitbraak van de epidemie, zijn afgelopen dagen gestegen maar dat is vooral te wijten aan het feit dat de resultaten van laboratoriumtesten nu pas binnenkomen en niet omdat het virus zich uitbreidt.

Volgens de Mexicaanse president Felipe Calderón heeft de epidemie in Mexico inmiddels zijn hoogtepunt bereikt. In een televisie-interview gisteravond laat zei hij dat „het virus nu een stabiele fase heeft bereikt. Het aantal besmettingsgevallen gevallen neemt af”. Op verschillende plaatsen in Mexico bleven niettemin veel kantoren, winkels en openbare ruimten gesloten.

Volgens de WHO moeten landen niettemin nog altijd alert blijven, omdat het virus mogelijk later terugkomt. Een WHO-medewerker zei gisteren dat de „huidige activiteit” van het virus gepiekt lijkt te hebben maar dat er „een grote kans bestaat dat het in een latere fase terugkomt, met name in koudere perioden”.

De WHO overweegt nog steeds een verhoging van de alarmfase, van vijf naar naar zes (waarbij een pandemie officieel is), maar zegt af te willen wachten hoe het virus zich de komende tijd uitbreidt buiten Midden- en Noord-Amerika.

De WHO schrijft in een vanochtend gepubliceerd adviesrapport ook dat het gebruik van maskers in de openbare ruimte geen effect heeft. Bij incorrect gebruik van de maskers is er volgens de organisatie zelfs een verhoogd risico op besmetting, bijvoorbeeld wanneer mensen met ongewassen handen hun masker op- of afzetten. (BBC, Reuters, AP)