Werkloosheid EU naar 11 pct

Ruim één op de tien Europeanen is volgend jaar werkloos. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde voorjaarsrapport van de Europese Commissie, die nog somberder is geworden over de economie van Europa dan ze al was. Ook de vooruitzichten voor Nederland zijn verslechterd.

De komende twee jaar verdwijnen er ongeveer 8,5 miljoen arbeidsplaatsen in de EU, verwacht de Commissie. Daardoor stijgt de werkloosheid dit jaar van 7 tot ruim 9 procent en in 2010 tot bijna 11 procent. In totaal telt Europa volgend jaar ruim 26 miljoen werklozen. Onder meer in Spanje verslechtert de arbeidsmarkt sterk, de Europese Commissie verwacht dat in 2010 ruim een op de vijf Spanjaarden zonder werk zit.

„De Europese economie zit midden in de diepste en meest wijdverspreide recessie sinds de Tweede Wereldoorlog”, stelt eurocommissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) in het rapport. De Commissie voorziet nu een krimp van 4 procent dit jaar, een verslechtering van ruim 2 procentpunt ten opzichte van de tussentijdse ramingen in januari. Bovendien blijft het herstel in 2010 uit, de economie krimpt volgend jaar naar verwachting 0,1 procent, terwijl eerder werd gerekend op lichte groei. Europa doet het daarmee slechter dan de VS, waar de economie dit jaar volgens het IMF naar verwachting met 2,8 procent krimpt. Volgend jaar verwacht het IMF weer lichte groei in de VS.

De ramingen voor Nederland zijn verlaagd. In plaats van de eerder voorspelde krimp van 2 procent zal de economie dit jaar 3,5 procent krimpen. De raming van de Commissie is daarmee in lijn met voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). In 2010 zal de Nederlandse economie krimpen met 0,4 procent.

De Nederlandse economie wordt sterk geraakt door het instorten van de wereldhandel. Zowel de uitvoer als de invoer daalt circa 10 procent. Ook de werkloosheid loopt op, tot bijna 4 procent dit jaar en ruim 6 procent volgend jaar. De Commissie is daarmee optimistischer dan het CPB, dat verwacht dat de Nederlandse werkloosheid in 2010 stijgt tot bijna 10 procent.