Washington wil dat Berlijn gevangenen `Gitmo` overneemt

Berlijn, 4 mei. - De Verenigde Staten hebben een formeel verzoek ingediend bij Duitsland om gedetineerden uit het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay op Cuba over te nemen. Dat hebben de Duitse autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Details werden niet gegeven. Het weekblad Der Spiegel bericht vandaag dat het om tien gevangenen gaat, die niet naar hun thuisland terugkunnen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) heeft eerder gezegd dat Duitsland gevangenen moet opnemen, omdat het steeds bij de VS heeft aangedrongen op sluiting van de basis. Maar de partij CDU van bondskanselier Merkel heeft daarna terughoudendheid getoond. Het Amerikaanse verzoek kan de tegenstellingen binnen de coalitie, enkele maanden voor de Bondsdagverkiezingen, verder op scherp zetten.