Vredesakkoord met Talibaan in Pakistan verder onder druk

Islamabad. Talibaanstrijders hebben gisteren hun patrouilles hervat in de belangrijkste stad van de Swatvallei, waarmee het omstreden vredesakkoord met de regering verder onder druk komt te staan. De Talibaan hebben in de afgelopen twee jaar de Swat-vallei in handen gekregen. In ruil voor invoering van een strenge vorm van islamitisch recht zouden ze het geweld tegen burgers staken. Het Pakistaanse leger beschuldigt de Talibaan nu van ”grove schending” van het akkoord. De regionale regering van de Swat-vallei probeert tegelijkertijd het vredesakkoord te versterken door de creatie van een islamitische rechtbank aan te kondigen. Dit was afgesproken in het vredesakkoord. Maar een geestelijke die is gelieerd aan de Talibaan, verwierp het nieuwe hof, omdat hij niet was geconsulteerd bij de samenstelling. De Swat-vallei is een belangrijk onderwerp als de Pakistaanse president Zardari later deze week op bezoek gaat bij de Amerikaanse president Obama. Pakistan houdt vol dat de Talibaan het beste kunnen worden bestreden met onderhandelingen en met de inzet van het leger. Maar de VS vinden dat vredesakkoorden alleen maar veilige toevluchtsoorden voor de Talibaan creëert.