Voorkeur Radio, televisie en internet

4 mei herdenking

Anna’s stille strijd. Documentaire van Tom Linszen en Willy Lindwer over de geschiedenis van dove Joden tijdens WOII, aan de hand van het verhaal van de dove Anna Vos-Van Dam, die Auschwitz overleefde doordat ze geholpen werd door haar nichtje Jettie. Ned.2, 16.10-17.00u.

Vooral niet opvallen: Nederlanders in Buchenwald. Documentaire van Emiel Bakker, die in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Nederlandse overlevenden van concentratiekamp Buchenwald interviewde. Aan de hand van filmfragmenten en foto’s vertellen zij over de dagelijkse terreur, de huisvesting, het zware werk in de steengroeve, de urenlange appèls, over het listige verzet in de wapenfabriek en over de dodenmarsen vlak voor het eind van hun bevrijding. Ned.2, 17.45-18.45u.

Nationale Dodenherdenking. Eerst een rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarna de documentaire De stadhuisramp van Heusden: terwijl de geallieerden in november 1944 vanuit het zuiden oprukten, bliezen de Duitsers de toren van twee kerken en het stadhuis van Heusden op. Daarbij kwamen 134 mensen om. Ze hadden in de schuilkelder onder het stadhuis hun toevlucht gezocht. Om 19.50u. volgt een rechtstreeks verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het monument op de Dam. Met kransleggingen, voordracht door de 18-jarige Manon Slob van haar gedicht Steeds opnieuw en twee minuten stilte om 20.00u. De plechtigheid op de Dam is ook op Ned.1 en Ned.3 te zien. Ned.2, 18.45-20.45u.

Profiel: Pim Boellaard. Portret van verzetsheld Pim Boellaard, een van de getrouwen van prins Bernhard. Als gevangene in het Oranjehotel werd hij ondervraagd door Gestapobaas Reinhard Heydrich en SS-Reichsführer Heinrich Himmler. Volgens de verhalen verbaasde hij deze hoge nazi’s door zijn rust en standvastigheid. Hij wordt naar concentratiekamp Dachau gestuurd, waar hij ‘de boel bij elkaar houdt’ en vertrouwensman wordt voor zijn medegevangenen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Nooit meer laf. Eerste deel van een tweedelige documentaire over verzetsheld Gerrit Gunnink, waarin hij zijn schaamte en schuldgevoel van zich afpraat over de akelige nasleep van een verzetsactie, die hij had kunnen voorkomen als hij beter had nagedacht. Ned.2, 22.50-23.55u.

Het dagboek van Anne Frank. Britse televisieserie met Ellie Kendrick in de rol van Anne. De vijf delen zijn tot één film samengevoegd. SBS6, 20.00-22.30u.

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over twintig Joodse kinderen, onder wie Edo en Lexje Hornemann uit Eindhoven die tijdens WO II werden gebruikt voor medische experimenten van SS-arts Heissmeier. Twee weken voor het einde van de oorlog moesten ze dood; de geallieerden mochten niet weten wat er met die kinderen was gebeurd. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over voetbal tijdens de bezetting. Hoe de competitie na 10 mei 1940 amper twee weken stil lag, hoe teams uiteen vielen door Jodenvervolging en arbeidsinzet. Spelers over wedstrijden die werden onderbroken door luchtalarm en vrijwilligers in de hongerwinter die de houten tribunes bewaakten. Ned.2, 20.45-21.15u.

Nova / Den Haag Vandaag. Marcel van Dam vertelt over zijn vader, die tijdens de oorlog als hoofdagent weigerde Joden op te pakken en onderdook, en over zijn zuster die vervolgens werd gegijzeld. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Over de strijd tegen de laaggeletterdheid met o.a. Margreet de Vries, directeur van de Stichting Lezen en Schrijven, staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en leden van Het Forum A tot Z, prominente Nederlanders die zich inzetten voor de strijd tegen laaggeletterdheid: Daphne Deckers, Wendy van Dijk, Humberto Tan, Tania Kross en André Rieu. Ned.1, 23.10-0.10u.

documentaire

Johnny Cash: The last great American. Portret van de countrylegende Johnny Cash, die in 2003 overleed. BBC2, 20.00-21.00u.

Puur persoonlijk. Documentaireserie waarin één persoon wordt gevolgd tijdens een beslissende periode in zijn of haar leven. Vandaag Isaac Mbuyi. Bram Van Paesschen volgde deze jonge Congolees die in de verlaten mijnen van Kolwezi de aarde afschraapt op zoek naar koper en kobalt waarmee hij geld hoopt te verdienen om te kunnen studeren. Canvas, 22.10-23.05u.