vandaag

In het nieuws:

Vandaag worden de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties zijn omgekomen. De Nationale Herdenking vindt zoals elk jaar plaats op de Dam in Amsterdam. Voorafgaand is om 18.50 uur een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk, waar Wim de Bie de 4 mei lezing verzorgt.

Om 19.40 arriveert een stille tocht bij het monument op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Tot 20.00 uur zal de klok luiden, waarna twee minuten stilte volgt.

In het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt stilgestaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse sportwereld. Frits Barend praat vanaf 11.00 uur met sporters die de oorlog hebben overleefd. Om 12.30 begint de officiële Sportherdenking.

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen zullen Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan aanwezig zijn bij de Dodenherdenking. Hier worden alle beroepsmilitairen en dienstplichtigen herdacht die sinds 1940 zijn gevallen.

Wie veilig wil herdenken en in de auto zit, wordt aangeraden een parkeerplaats op te zoeken. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat waarschuwt via elektronische borden om niet op de vluchtstrook stil te staan, omdat optrekken vanuit stilstand op de snelweg gevaarlijk is.

Meer herdenkingsactiviteiten: www.4en5mei.nl