Twente beloond voor zijn vrolijke voetbal

FC Twente 3AZ 0

Ruststand 0-0. 47. Perez 1-0, 59. Wisgerhof 2-0, 87. Elia 3-0. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 23.800.

Steve McClaren weet na zijn eerste seizoen als trainer van FC Twente wat telt in Enschede. Dus gunde hij gistermiddag, toen de voorronde van de Champions League in de wedstrijd tegen landskampioen AZ al was bereikt, cultfiguur Jeroen Heubach zijn invalbeurt. De aanhang juichte als bij een doelpunt voor de entree van ‘Heubach Hooligan’. Zelfs menig pupil van de week in de Veste noemt de in Enschede geboren verdediger als favoriete speler van de provincieclub.

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente prees de jarige McClaren (48) na afloop uitbundig. Velen hadden voor dit seizoen twijfels over de keuze van de topman van uitgeverij Wegener voor de chique trainer die genadeloos was aangepakt door de Britse tabloids, nadat hij als bondscoach van Engeland het Europees kampioenschap van 2008 miste.McClaren is echter ook de vooruitstrevende trainer die als een van de eersten videoanalyse en psychologen betrok bij het voetbal. Gisteren werd hij op de schouders genomen door de spelersgroep die hij met vrolijk voetbal naar de tweede plaats in de eredivisie en de bekerfinale heeft geleid.

De wedstrijd tussen de effectiefste (AZ) en de aantrekkelijkste (FC Twente) ploeg van Nederland bleef in de eerste helft doelpuntloos, ondanks een overwicht van het elftal van McClaren. De toeschouwers in de Enschedese Veste gingen echter juichend de rust in, bij een 2-0 achterstand van Ajax tegen Sparta Rotterdam. De ploeg uit Amsterdam verloor uiteindelijk met 4-0 en werd veroordeeld tot de Europa League, de nieuwe opzet van de UEFA Cup.

Want FC Twente kwam meteen na rust op voorsprong door een fraaie vrije trap van middenvelder Kenneth Perez, oud-speler van AZ. Een kwartier later maakte verdediger Peter Wisgerhof van dichtbij het tweede doelpunt. Met de rode kaart voor AZ-verdediger Gill Swerts, na een te late tackle, bleek de wedstrijd beslist. Spits Ari miste nog de enige en reusachtige kans voor AZ, waarna buitenspeler Eljero Elia het derde doelpunt maakte. Door de zege heeft FC Twente vier punten voorsprong op Ajax en is het onderlinge laatste duel niet meer van belang.

FC Twente, dat op 17 mei in de finale van het KNVB-bekertoernooi aantreedt tegen SC Heerenveen, evenaart met de tweede plaats de beste klassering in de clubhistorie. „En boven PSV, Ajax en Feyenoord”, benadrukte verdediger Edson Braafheid, die gisteren bezwoer bij FC Twente te blijven, ook al bereikte hij met de club nog geen overeenstemming over vernieuwing van zijn contract.

Braafheid, die dit seizoen zijn debuut maakte bij het Nederlands elftal, is een van de jonge spelers die zich snel heeft ontwikkeld onder McClaren. En hij is niet de enige die scouts naar de Veste lokte. Zo zou middenvelder Cheick Tioté in de belangstelling staan van Olympique Marseille en Paris Saint-Germain. Ook buitenspeler Marko Arnautovic en verdediger Douglas zijn dit seizoen opgevallen in vooral UEFA-Cupduels. Van Elia is het zeker dat hij vertrekt. Hij kan onder meer naar Ajax.

Enkele supporters van FC Twente zinspeelden gisteren met spandoeken op de belangstelling voor enkele spelers van oud-trainer Fred Rutten, volgend seizoen werkzaam bij PSV. Rutten zou ook assistent-trainer Erik ten Hag naar Eindhoven willen halen, een gewaardeerde kracht in de technische staf van de club uit Enschede. Niet voor niets kwam McClaren op advies van de Engelse voormalige PSV-trainer Bobby Robson in zijn eentje naar Nederland. Hij probeerde „niet in de weg te lopen” en verbaasde zich vervolgens over de goede organisatie van de club.

McClaren feliciteerde dan ook eerst voorzitter Munsterman, het bestuur en de technische staf, voordat hij bij de supporters en de spelersgroep belandde. „We mogen nu 24 uur feestvieren”, glimlachte de trainer. „Daarna richten we ons op de bekerfinale.”

    • Michiel Dekker