Renner Kreuziger wint in Romandië

De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger heeft gisteren de Ronde van Romandië gewonnen. In de door de Spanjaard Oscar Freire gewonnen slotetappe naar Genève behield de renner uit de ploeg van Liquigas zijn koppositie.

De 23-jarige Kreuziger had zaterdag toegeslagen in de vierde etappe, over 157,5 kilometer van Estavayer-les-Lacs naar Sainte-Croix. Hij versloeg in de sprint de Est Rein Taaramäe. De Rus Vladimir Karpets eindigde op zeven seconden als derde. Kreuziger nam de leiderstrui over van zijn landgenoot František Rabon en verdedigde die gisteren met succes. Vorig jaar deed de Tsjech het ook al goed op Zwitsers grondgebied. Hij eindigde toen in Romandië als tweede en won later de Ronde van Zwitserland. Een goede prestatie in de Tour de France (start zaterdag 4 juli in Monaco) is z’n volgende doel.

Met zijn tweede ritzege sloot drievoudig wereldkampioen Freire de Ronde van Romandië succesvol af voor Rabobank. „We tellen weer een beetje mee”, zei ploegleider Frans Maassen die ook nog Laurens ten Dam de bergtrui zag winnen. Freire, die donderdag al de tweede rit had gewonnen, zegevierde zondag opnieuw in de massasprint. Hij versloeg ditmaal de Amerikaan Tyler Farrar. Het waren de eerste twee zeges van dit jaar voor de Spanjaard, die in februari bij een valpartij in Californië twee ribben brak.

Ten Dam start zaterdag in Venetië in de Ronde van Italië, in de eerste plaats als helper van kopman Denis Mentsjov. De Rus sloot de Ronde van Romandië af met een elfde plaats. (ANP)