Prins pleit voor behoud karakter 30 april

Prins Constantijn vindt dat het open karakter van Koninginnedag niet moet veranderen. Dat liet hij gisteravond blijken in een kort gesprek met de pers in Amsterdam. Hij was daar bij de prijsuitreiking voor de winnaar van World Press Photo.

De jongste zoon van koningin Beatrix zei dat zijn familie altijd „openheid en toegankelijkheid” heeft betracht. Dat moet de familie volgens Constantijn nu „met opgeheven hoofd” blijven doen.

Bij de viering van Koninginnedag in Apeldoorn, afgelopen donderdag, reed de 38-jarige Karst T. met hoge snelheid met zijn auto door een dranghek, juist toen de bus met de koninklijke familie passeerde. Hij raakte zeventien mensen in het publiek, van wie er zes overleden. Ook Karst T. zelf, die kort na zijn daad nog bij kennis was, is inmiddels overleden. In de paar minuten dat hij aanspreekbaar was, zou hij gezegd hebben dat hij het had voorzien op de bus met leden van het Koninklijk Huis.

Na het drama is de vraag opgeworpen of het feest in de toekomst nog op deze manier gevierd zal kunnen worden. De leden van de koninklijke familie zouden te kwetsbaar zijn.

Minister van Staat Ruud Lubbers zei gisteren in het televisieprogramma Buitenhof ook dat hij in het drama „geen reden” ziet om „de traditie van zichtbaarheid van het staatshoofd” aan te passen. Wel verwacht hij dat bij het aantreden van Willem-Alexander als koning het aantal leden van het koningshuis dat Koninginnedag meeviert „ingesnoerd” zal worden.

Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, zei vorige week ook al dat de koninklijke familie te groot wordt om mee het land in te nemen. De familie telt inmiddels 45 leden. „De beveiliging ziet er heel anders uit dan begin jaren tachtig en de kosten zijn hoog”, zei hij.

In Buitenhof zei Lubbers, die tijdens zijn premierschap een nauwe band heeft opgebouwd met koningin Beatrix, dat de troonsafstand best nog enkele jaren op zich kan laten wachten. „In de media lees ik wel eens dat er haast zou moeten zijn, dat Willem-Alexander koning moet worden. Dan denk ik, waarom?”

Lubbers refereerde aan het feit dat prins Claus de vijftig al was gepasseerd toen zijn echtgenote koningin werd en mede door zijn leeftijd „een grote steun” voor haar kon zijn. „Máxima is fantastisch, maar natuurlijk relatief jong [37]. En Willem-Alexander was een tiener toen zijn moeder koningin werd, dat kunnen we van Amalia [5] niet zeggen.”

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben zaterdag de slachtoffers van het drama bezocht in ziekenhuizen in Zwolle, Utrecht, Amersfoort, Tilburg en Arnhem.

Meer over Karst T. via nrc.nl/binnenland