Premier Nepal weg na crisis over legerchef

De Nepalese premier Pushpa Kamal Dahal heeft vandaag ontslag genomen nadat hij gisteren een politieke crisis had veroorzaakt door de opperbevelhebber van het leger te ontslaan. Dahal maakte zijn aftreden in een televisierede bekend.

De Nepalese president, Ram Baran Yadav, had de opperbevelhebber van het leger bevolen in functie te blijven. Het ontslag, dat volgens de president in strijd is met de grondwet, heeft geleid tot een breuk in de regeringscoalitie. Tienduizenden mensen gingen gisteren in hoofdstad Kathmandu de straat op om op vreedzame wijze voor en tegen de beslissing van premier Dahal te demonstreren.

Het ontslag van de opperbevelhebber door premier Dahal, een voormalige maoïstische rebel, volgt op een maandenlang conflict tussen de regerende maoïstische partij en het leger, dat weigert om ex-rebellen in zijn rangen op te nemen. Volgens Dahal zou legerleider Rookmangud Katawal de integratie hebben gesaboteerd.

De communistische partij, de tweede coalitiepartij, stapte gisteren uit het kabinet uit protest tegen het solistische optreden van de premier.

De maoïsten gaven hun tien jaar durende gewapende opstand in 2006 op, nadat koning Gyanendra door een volksopstand was gedwongen de democratie te herstellen. Nepal is sinds 2008 geen monarchie meer.

Het vroegere verzet ging vredesbesprekingen aan, die leidden tot een akkoord onder bemiddeling van de Verenigde Naties. Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar kwam het voormalige verzet als de grootste partij uit de bus. De voormalige rebellenleider Pushpa Kamal Dahal werd premier. De politieke crisis kan problemen opleveren voor de nieuwe grondwet. De huidige regering moet het land besturen tot er in mei 2010 een nieuwe grondwet is geschreven. (Reuters, AP, BBC)

Fotoserie demonstraties in Nepal op nrc.nl/foto