Politieke crisis in Nepal na ontslag legerchef

De Nepalese premier heeft gisteren de opperbevelhebber van het leger ontslagen, omdat hij een bevel van de regering zou hebben genegeerd. Onmiddellijk na zijn ontslag is een belangrijke partij uit de regeringscoalitie gestapt, waardoor Nepal in een politieke crisis is beland.

Tienduizenden mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren voor en tegen de beslissing van premier Pushpa Kamal Dahal, een voormalige maoïstische rebel. Het ontslag van de legerchef is het hoogtepunt van een maandenlange ruzie tussen de regerende maoïstische partij en het leger, dat weigert om ex-rebellen op te nemen in zijn rangen.

De maoïsten gaven hun tien jaar durende gewapende opstand in 2006 op en gingen vredesbesprekingen aan, die leidden tot een akkoord onder bemiddeling van de Verenigde Naties. Ze lieten hun strijders kwartier maken in kampen van de VN en borgen hun wapens op. Ze deden mee aan de verkiezingen van vorig jaar en kwamen als de grootste partij uit de bus. Maar sinds de oud-rebellen aan de macht zijn, hebben ze een gespannen relatie met de legertop. Volgens waarnemers kan de ruzie het wankele vredesproces ondermijnen.

De tweede grootste partij in de coalitie, de Communistische Partij van Nepal, zegt dat ze uit de regering is gestapt, omdat de premier niet om de goedkeuring van zijn coalitiepartners heeft gevraagd voordat hij de opperbevelhebber ontsloeg. De Communistische Partij van Nepal behoort traditioneel tot het politieke midden.

Andere partijen in de coalitie moeten nog beslissen of ze in de regering blijven. De meeste zijn wel weggelopen uit het kabinetsberaad van gisteren, waarin de premier zijn besluit bekendmaakte.

De politieke crisis kan problemen opleveren voor de nieuwe grondwet. De huidige regering moet het land besturen tot er in mei 2010 een nieuwe grondwet is geschreven. „Als het zo door gaat zal de nieuwe constitutie waarschijnlijk niet op tijd klaar zijn”, zei Kunda Dixit, redacteur van het weekblad Nepali Times. (AP, Reuters, BBC)