Opgesloten in hotel uit vrees voor griep

Het nieuws van de eerste besmetting in Azië zorgde in Hongkong voor extra onrust.

De herinnering aan de uitbraak van de dodelijke longziekte SARS is nog vers.

Het nieuws van de eerste besmetting van de Mexicaanse griep in Azië en de beelden van de gemaskerde, in witte pakken gehulde ambtenaren van de gezondheidsdienst, zorgde in Hongkong voor extra onrust. Vanaf het moment dat het bestaan van het virus bekend werd, associëren Chinezen, en vooral de inwoners van Hongkong, de beelden met de SARS-crisis (een dodelijke aandoening aan de luchtwegen) in 2003.

Dat verklaart de reactie van de politie nadat een laboratorium had bevestigd dat bij een man de Mexicaanse griep was vastgesteld. De 25-jarige Mexicaan was vanuit Mexico-Stad via Shanghai naar Hongkong gereisd. Onmiddellijk omsingelde de politie vrijdag het Metropole Hotel waar hij verbleef en de directe omgeving in het Wanchai-district, een uitgaanscentrum op Hongkong Island. In het hotel zitten sindsdien 198 gasten en 100 personeelsleden in quarantaine uit angst voor verspreiding van de Mexicaanse griep. Twintig gasten werden in een ziekenhuis opgenomen. De andere gasten en personeelsleden mochten het hotel niet uit.

Onder hen zijn acht Nederlanders die eveneens in het hotel logeren. Vijf van hen zijn vrijdagnacht met lichte koorts opgenomen in een ziekenhuis. De laatste van de vijf is gisteravond na de controle in het ziekenhuis teruggebracht naar het hotel. Het gedwongen verblijf in het hotel duurt tot 8 mei. Iedereen krijgt uit voorzorg de virusremmer Tamiflu.

De autoriteiten in Hongkong zoeken nog naar de twee taxichauffeurs die de besmette Mexicaan vervoerden in het financiële centrum van Azië. Ook naar de andere passagiers waarmee hij in het vliegtuig zat, wordt gezocht. Acht hotelgasten die naar alle waarschijnlijkheid ook zijn besmet, zijn volgens de Hongkongse autoriteiten doorgereisd naar Singapore, Vietnam en Canada. In Singapore worden alle reizigers die direct of indirect uit Mexico kwamen automatisch in quarantaine geplaatst.

Met de twee gevallen is de Mexicaanse griep nu ook doorgedrongen tot Azië, waar de herinneringen aan de SARS-crisis in 2003 nog vers zijn. De longziekte kostte aan 770 mensen het leven. Als gevolg van SARS is Hongkong – en ook het Chinese vasteland – voorbereid op een H1N1-uitbraak. De Chinese autoriteiten hebben ziekenhuizen en lokale functionarissen gewaarschuwd de grootst mogelijke openheid te betrachten. Het bestaan van SARS werd destijds weken lang geheimgehouden.

Chinese ziekenhuizen hebben miljoenen doses Tamiflu ingeslagen. En China heeft alle invoer van varkensvlees uit de VS stopgezet. In steden als Shanghai en Guangzhou, waar veel buitenlanders komen, werden vorige week campagnes in gang gezet om spugen, hoesten en niezen in het openbaar terug te dringen. In Shanghai werden restaurants, scholen en universiteitsgebouwen gereinigd. En in sommige straten werden zelfs de bomen besproeid.

Verder is besloten dat geen enkel vliegtuig uit Mexico meer in China mag landen. Alle reizen naar Mexico zijn geannuleerd. Passagiers uit Mexico en de Verenigde Staten worden op Chinese vliegvelden gecontroleerd op hun lichaamstemperatuur. Ook zijn op verschillende plekken in China ongeveer zeventig Mexicanen in quarantaine geplaatst.

De Chinese maatregelen hebben tot een diplomatieke rel met Mexico geleid. De Mexicaanse regering heeft fel uitgehaald naar China omdat de Mexicanen onder quarantaine helemaal geen griepverschijnselen hebben. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Patricia Espinosa, riep haar landgenoten daarom op niet langer naar China te reizen. Ook haalde ze uit naar andere landen die Mexicaanse vluchten weigeren.

China reageerde vrijdag al furieus op beschuldigingen van Mexicaanse media en politici die verklaarden dat het H1N1-virus zijn oorsprong heeft in het zuidoosten van China. In tegenstelling tot eerdere epidemieën (SARS, de Hongkong-ziekte) is daar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog niets van gebleken.

    • Oscar Garschagen