Nadal weer oppermachtig op Romeins gravel

Rafael Nadal heeft gisteren voor de vierde achtereenvolgende maal het Masterstoernooi van Rome op zijn naam geschreven. De Spanjaard won de eindstrijd met 7-6 en 6-2 van Novak Djokovic. Bij de vrouwen won Svetlana Koeznetsova het toernooi van Stuttgart via een eenvoudige zege op de nieuwe ranglijstaanvoerster Dinara Safina: 6-4 en 6-3.

Nadal begon sterk aan zijn partij tegen de nummer drie van de wereld. ‘De keizer van Rome’, zoals hij door de Italiaanse pers wordt genoemd, brak meteen de service van de Serviër. In de negende game kreeg hij al een setpunt, maar hij verzuimde dat te benutten. Djokovic, die in de halve eindstrijd Roger Federer uitschakelde, vocht zich terug en pakte het servicepunt van Nadal. Tot zijn grote ergernis kon Djokovic zijn eigen opslagbeurt echter niet behouden. Uit frustratie sloeg hij voor de tweede keer deze week zijn racket kapot. Desondanks sleepte hij er toch een tiebreak uit, die Nadal met 7-2 won.

In het tweede bedrijf kreeg Djokovic meteen een breekpunt, maar Nadal werkte dit geroutineerd weg. In de zesde game moest de Serviër zijn eigen service inleveren. Nadal besliste de partij uiteindelijk eenvoudig met 6-2. De Spanjaard behaalde voor de dertigste opeenvolgende maal een overwinning op gravel.

„Dit is een van de grootste zeges uit mijn carrière”, reageerde Rafa na het binnenslepen van zijn vijftiende Masterstitel – twee minder dan recordhouder Andre Agassi. „Bij de komende toernooien ga ik weer alles geven. Het zou mooi zijn als ik het record van Agassi kan breken.”

Djokovic moet zijn nederlaag in Rome duur betalen. Want hoewel Andy Murray zijn openingswedstrijd in de Italiaanse stad verloor, zal de Schot Djokovic volgende week aflossen als nummer drie van de wereld. Murray is de eerste Britse tennisser die zo’n hoge positie bereikt.

In Stuttgart kon Dinara Safina haar favorietenrol niet waarmaken. De vrouw die vorige week Serena Williams afloste als nummer één van de wereld, kon haar zegereeks in een Russisch onderonsje met Svetlana Koeznetsova niet voortzetten. Ze werd gebroken in de tiende game, na drie breekkansen aan het begin van de wedstrijd te hebben verprutst: 6-4. Ook in de tweede set kwam zij al snel op achterstand tegen haar landgenote. Halverwege het bedrijf leverde zij haar servicegame in. Na één uur en 19 minuten was de wedstrijd voorbij. „Svetlana speelde goed en ik voelde me niet zo goed vandaag”, was haar laconieke commentaar na afloop. „Maar ik ben nog steeds de nummer één.”

Koeznetsova kreeg voor haar overwinning 79.000 euro en een cabrio van sponsor Porsche. Het was haar eerste toernooizege van het jaar en de tiende titel in haar loopbaan. „Het is geweldig om hier te winnen”, jubelde de Russische na afloop. Door haar zege steeg zij van de negende naar de achtste plaats op de ranglijst.