Monument voor dode brandweerlieden

Nederland krijgt een nationaal monument voor brandweerlieden die zijn omgekomen tijdens hun werk. Dat maakte de Stichting Nationaal Brandweermonument gisteren bekend. Het monument is een initiatief van de brandweer en is bedoeld om de brandbestrijders die zijn omgekomen tijdens hun werk te eren en te herdenken. Sinds 2000 zijn er tien brandweermedewerkers omgekomen tijdens hun werk. Het monument moet ook een „signaal van waardering en respect voor alle brandweermensen in Nederland” zijn, aldus de stichting.

Hoe het monument eruit komt te zien, waar het komt en wanneer het onthuld wordt, is nog niet bekend. Voorzitter van de Stichting Nationaal Brandweermonument Peter den Oudsten: „Wellicht zijn er gemeenten die grond ter beschikking willen stellen. Wij kijken vooral naar een centrale plek in Nederland.”

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) heeft een subsidie van 300.000 euro beschikbaar gesteld. De gezamenlijke brandweerkorpsen hebben 250.000 euro toegezegd. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is dat voldoende.

Verschillende gemeenten en brandweerkazernes hebben nu al eigen herdenkingsplaatsen ingericht voor omgekomen collega's. Volgens Binnenlandse Zaken is het „goed dat er ook een nationaal herdenkingsmonument komt. We vinden het belangrijk dat er voor het hele land een plek is om omgekomen brandweermannen te herdenken en om stil te staan bij de gevaren en risico’s van het vak.”