Loekasjenko niet bij EU-top in Praag

Minsk, 4 mei. - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zal niet aanwezig zijn op de topconferentie over het Oostelijke Partnerschap van de Europese Unie komende donderdag. Dat heeft Tsjechië, momenteel voorzitter van de EU, laten weten. Een reden voor Loekasjenko`s afwezigheid werd niet genoemd. Vorige maand werd Wit-Rusland door Tsjechië uitgenodigd voor de conferentie, die bedoeld is om de banden te verstevigen met een aantal Oost-Europese landen. De stap werd door een aantal (EU-)landen scherp bekritiseerd, wegens de erbarmelijke staat van de democratie in Wit-Rusland onder Loekasjenko, die door de VS de ”laatste dictator van Europa” wordt genoemd. Tegelijkertijd heeft Brussel afgelopen maanden stappen genomen die moeten leiden tot betere betrekkingen met de voormalige Sovjetrepubliek.