Leider sunnitische militie Irak opgepakt

Bagdad. De leider van een sunnitische militie in Irak, die vecht aan de kant van de Verenigde Staten, is gisteren gearresteerd. Nadhim al-Jubouri en zijn twee broers werden in een gezamenlijke actie van het Iraakse en Amerikaanse leger opgepakt op verdenking van terrorisme. Jubouri is een leider van een zogenoemde `bewustwordingsraad`. Deze groepen sunnieten, voor een deel voormalige leden van rebellen- en terreurgroepen, werden sinds 2007 betaald en bewapend door de V S om tegen Al-Qaeda te vechten. De aanklacht dateert van de tijd toen Jubouri nog tegen de VS vocht. De shi`itische regering van Irak heeft de verantwoordelijkheid voor deze bewustwordingsraden overgenomen van de VS op 1 april. Veel leiders van deze groepen klagen nu dat de regering hun salaris niet betaalt. Jubouri is de laatste in een serie leiders van deze groepen die wordt opgepakt.