Kans pandemie nog niet weg, zegt de WHO

In de Egyptische hoofdstad Kairo braken gisteren rellen uit tussen varkensboeren en de politie. (Foto AP) A youth ducks during clashes between protesting pig farmers and Egyptian riot police at the neighborhood of Manishyet Nasr at the outskirts of Cairo, Egypt Sunday May 3, 2009. Egyptian police fired tear gas and clashed with irate pig farmers Sunday, leaving 12 people injured as owners resisted the government's attempt to slaughter all the nation's pigs to guard against swine flu. (AP Photo/Nasser Nouri)
In de Egyptische hoofdstad Kairo braken gisteren rellen uit tussen varkensboeren en de politie. (Foto AP) A youth ducks during clashes between protesting pig farmers and Egyptian riot police at the neighborhood of Manishyet Nasr at the outskirts of Cairo, Egypt Sunday May 3, 2009. Egyptian police fired tear gas and clashed with irate pig farmers Sunday, leaving 12 people injured as owners resisted the government's attempt to slaughter all the nation's pigs to guard against swine flu. (AP Photo/Nasser Nouri) Associated Press

De Mexicaanse griep in Mexico is over zijn hoogtepunt heen. Dat heeft de Mexicaanse minister van Volksgezondheid, José Angel Cordova, gisteren gezegd.

Het aantal besmettingen was volgens de minister tussen 23 tot 28 april op zijn hoogtepunt. „De evolutie van het virus is nu in een neergaande fase gekomen”, aldus Cordova. Het dodental door de ziekte in Mexico blijft op negentien en het aantal bevestigde besmettingen is licht gestegen van 473 naar 506.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei gisteren dat autoriteiten waakzaam moeten blijven, want het virus kan terugkomen. Volgens de WHO kan de huidige „ronde van activiteit” over zijn hoogtepunt heen zijn. Maar: „We kunnen onze waakzaamheid niet verminderen, want er is een grote kans dat dit virus terugkomt, vooral in koudere perioden”.

De Verenigde Staten en vijf andere landen in Europa en Latijns-Amerika hebben gisteren nieuwe besmettingen bekendgemaakt. Het wereldwijde aantal gevallen nadert inmiddels de 800 – waarvan het overgrote deel in Mexico, de VS en Canada. China heeft meer dan zeventig Mexicaanse reizigers in quarantaine geplaatst.

In Canada is een varken met de Mexicaanse griep besmet door een mens. De VN-voedselorganisatie zei gisteren dat dit een reden tot zorg is en zei dat er meer toezicht nodig is op varkensboerderijen.

In Egypte braken rellen uit tussen varkensboeren en de politie. De autoriteiten in Egypte willen uit voorzorg alle varkens in het land slachten. De meeste varkenshouders in het islamitische land zijn christenen. De WHO vindt de maatregel onnodig. (NRC)

Lees verder: pagina 6 en 7