Gedragscode voor natuurfotografen

Hilversum, 4 mei. - Het radioprogramma Vroege Vogels heeft gisteren met een aantal natuurorganisaties een gedragscode gepresenteerd voor mensen die in de natuur fotograferen. Door de opkomst van de digitale fotografie trekken, volgens eindredacteur Joost Huijsing, steeds meer mensen de natuur in om hun camera uit te proberen. ”Daarbij moet alles wijken voor een mooie foto”, zegt hij. Hij noemt voorbeelden van mensen die dieren, bijvoorbeeld kikkers, oppakken voor een mooier plaatje, nesten verstoren, of vlinders even in de koelkast zetten omdat ze daarna beter stil zitten. De regels komen erop neer dat de fotografen de planten en dieren moeten respecteren, zeker als ze een nest hebben. Planten mogen niet worden vertrapt, dieren moeten zoveel mogelijk met rust worden gelaten.