Fiat wil nu ook Saab

Chrysler is binnen, maar Fiat is nog niet klaar. Na gedeeltelijke overname van de Amerikaanse autofabrikant, hebben de Italianen gisteren hun plannen ontvouwd om alle Europese activiteiten van General Motors over te nemen.

Dat zou betekenen dat behalve Opel ook Saab in Zweden en het Britse Vauxhall in handen van de Italiaanse automaker zouden komen. Als al deze overnames slagen, ontstaat volgens Fiat een bedrijf met een omzet van 80 miljard euro.

Fiat-topman Sergio Marchionne is vandaag in Berlijn om met de Duitse regering te praten over de overname van Opel. Opel is een dochter van het noodlijdende Amerikaanse General Motors. Het bedrijf heeft op korte termijn zo’n 3 miljard euro nodig om te kunnen overleven. Bij Opel in Duitsland werken circa 30.000 mensen. De Duitse overheid is niet bereid ter redding rechtstreeks geld in Opel te steken, maar heeft wel gezegd dat het investeerders staatsgaranties wil geven.

De Italiaanse autofabrikant kreeg vorige week al een belang in Chrysler van 20 procent. Chrysler ging vorige week failliet en maakt direct een doorstart. Fiat hoeft voor het belang in het nieuwe Chrysler niets te betalen, maar brengt met name technische kennis in. Afgesproken is dat Fiat op termijn de meerderheid van Chrysler in handen kan krijgen.