Feyenoord kan wel leven met zevende plaats

FC Utrecht2Feyenoord2

Ruststand 1-1. 14. Caluwé 1-0. 25. Tomasson 1-1, 65. Keller 2-1. 73. Wijnaldum 2-2. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 23.500.

Teleurstelling maakte bij de meeste Feyenoorders al snel plaats voor berusting, toen bleek dat de Rotterdamse club na het 2-2 gelijkspel bij FC Utrecht naar de zevende plaats op de ranglijst was gestegen. De formatie van interim-trainer Leon Vlemmings kan zich op de slotdag van een zeer bewogen seizoen thuis tegen Roda JC alsnog kwalificeren voor de play-offs om Europees voetbal.

„In januari had niemand het voor mogelijk gehouden dat we zevende zouden kunnen worden”, stelde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst gisteren in Stadion Galgenwaard. „Maar als we de play-offs halen, zullen we niet de polonaise lopen. Want dan hebben we nog steeds niets gewonnen.”

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord was illustratief voor het wisselvallige seizoen dat de volksclub uit Rotterdam meemaakt. Voor de wedstrijd was er bij de spelers en de supporters de hoop en het vertrouwen op een goede afloop, tijdens het duel wisselden tegenslagen zich af met vreugdemomenten en aan het einde moesten de Feyenoorders erkennen dat een gelijkspel terecht was.

Van Bronckhorst liet zijn gedachten even teruggaan naar 16 januari. De middenvelder beschouwde die dag als „het absolute dieptepunt” van het seizoen. „We verloren toen niet alleen de uitwedstrijd bij SC Heerenveen, maar ons eigen publiek keerde zich toen ook tegen ons. Daarna hebben we gelukkig door hard te knokken het vertrouwen van de supporters weer weten te winnen. We komen wat dat betreft van heel ver.”

Het Legioen van Feyenoord liet gisteren in Utrecht blijken achter de ploeg te staan in de slotfase van de competitie, maar van onvoorwaardelijke steun voor de spelersgroep is geen sprake. Daarvoor is dit seizoen te veel gebeurd bij de stadionclub. Een groot deel van de fans schuift het ontslag van trainer Gertjan Verbeek nog steeds in de schoenen van de oudere spelers bij Feyenoord. Vooral de jonge talenten zijn de nieuwe helden van de aanhang.

Binnen de lijnen lijken dertigers als Tim de Cler, Van Bronckhorst, Roy Makaay en Jon Dahl Tomasson onder leiding van Vlemmings wel weer hetzelfde doel na te streven als de jonkies Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Diego Biseswar. Maar zolang spelers in de leeftijdscategorie van 25, 26 jaar structureel ontbreken, blijft het elftal in disbalans. De ploeg is dan afhankelijk van enkele oplevingen en wordt zo nu en dan bestraft voor de eigen fouten.

Zo ook in Utrecht. Feyenoord begon beter aan het duel dan FC Utrecht, maar moest na veertien minuten wel een treffer van Tom Caluwé incasseren. De Belgische middenvelder, die een paar minuten eerder een strafschop had gemist, mocht ongehinderd de bal achter doelman Timmer knallen. Vlemmings besloot daarop de tiener Kelvin Leerdam te slachtofferen en bracht Dwight Tiendalli in de twintigste minuut in het veld.

Feyenoord maakte het verdedigende falen na een klein half uur spelen weer goed. Routinier Van Bronckhorst zette door aan de rechterkant van het veld en bediende de ervaren Tomasson, die de gelijkmaker achter Utrecht-doelman Wesley de Ruiter tikte. In de tweede helft voltrok zich eenzelfde ritueel. De thuisclub kwam wederom op voorsprong nadat Sander Keller uit een hoekschop ongehinderd kon scoren. De jeugdige Biseswar en Wijnaldum herstelden het evenwicht in de 72ste minuut. Wijnaldum kopte een voorzet van Biseswar binnen.

Het was opvallend dat de jongere Feyenoorders na afloop vooral hun teleurstelling over het gelijkspel uitspraken, terwijl de technische staf en de ervaren voetballers juist perspectief zagen na de 33ste speelronde. „We hadden kunnen winnen, maar het ontbrak aan scherpte en de beslissende duels verloren we”, vatte Wijnaldum samen. „En zoals Utrecht de tweede goal maakt. Dat kan gewoon niet!” Biseswar: „We hebben een selectie die hoger moet staan dan de zevende plaats. Het is volgende week niet alleen een kwestie van hopen, maar ook van moeten winnen.”

Ook de routiniers Van Bronckhorst en Tomasson beseften dat Feyenoord gisteren de kans heeft laten lopen om de play-offs al veilig te stellen, maar zochten vooral naar positieve punten. „We krijgen nu in een beladen wedstrijd tegen Roda JC de kans om er nog iets moois van te maken”, zei de captain van Feyenoord. De geblesseerd uitgevallen Tomasson stelde eufemistisch vast dat het „nu eenmaal niet altijd top kan zijn bij Feyenoord”. „Maar het is ook een kwaliteit van deze groep dat we met slecht spel toch een punt weten te veroveren.”