Feest op Filippijnen na bokszege Pacman

Het is feest in de Filippijnen nadat bokser Manny Pacquiao (30) zaterdag de wereldtitel heeft veroverd in de lichtweltergewichtklasse van de International Boxing Organisation (IBO). In Las Vegas sloeg Pacquiao in de tweede ronde zijn leeftijdgenoot Ricky Hatton uit Groot-Brittannië met een harde linkse knock-out.

Vrijwel heel het land volgde het gevecht via de tv of luisterde naar de radio. In een basketbalstadion in de hoofdstad Manila volgden 15.000 supporters het duel op zes grote schermen. Na afloop was de vreugde in het land groot. „Met dank aan ‘Pacman’, is de Filippijnen weer blij”, zei taxichauffeur Felix Soza, een verwijzing naar de gevechten in het land tussen het leger en de islamitische rebellenbeweging MILF.

De Filippijnse bokser, een volksheld in zijn land, schreef met zijn zege historie door in zes verschillende gewichtsklassen een keer de wereldtitel te winnen. Pacquiao, die eerder titels in het lichtgewicht, supervedergewicht, lichtvedergewicht, vedergewicht en het vlieggewicht veroverde, was veel te sterk voor zijn Britse tegenstander. Hatton verdedigde zijn titel in Las Vegas. De nederlaag betekende zijn tweede in 47 gevechten. Voor Pacquiao was het zijn 49ste overwinning tegenover drie nederlagen.

Pacquiao wordt na het afscheid van Floyd Mayweather jr. in 2008 gezien als de beste bokser ter wereld. Mayweather , die in 39 partijen ongeslagen bleef, maakte zaterdag bekend weer de ring in te stappen, zodat een confrontatie tussen hem en Pacquiao dit jaar zou kunnen plaatsvinden.

De nederlaag van Hatton, die na afloop van het gevecht in het ziekenhuis werd behandeld, zou volgens de BBC het einde van zijn loopbaan kunnen betekenen. (AP, Reuters)

Bekijk een fotoserie van het gevecht via nrc.nl/sport