Farmaceut moet betalen arts melden

Farmaceutische bedrijven moeten alle betalingen aan artsen en wetenschappers openbaar maken. Dat blijkt uit een brief die minister Klink (Volksgezondheid, CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De banden tussen de medische sector en de farmaceutische industrie moeten volgens Klink transparanter zijn. De minister zal eerst met de farmaceutische industrie praten over zelfregulering. Levert dat niets op, dan komt er wat Klink betreft een wettelijke regeling. Nefarma, de belangenvereniging van farmaceutische bedrijven, onderschrijft het pleidooi van de minister. In de Verenigde Staten hebben verschillende staten al vergelijkbare wettelijke regelingen.

Er is al jarenlang kritiek dat de banden tussen de medische sector en de farmaceuten ondoorzichtig en niet te controleren zijn. De bedrijven werken vaak nauw samen met de medische sector bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Ook steken bedrijven veel geld in het promoten van medicijnen bij artsen die deze moeten voorschrijven. Voor de industrie is het van groot belang een medicijn, waarvan de ontwikkeling soms jaren en honderden miljoenen kost, ook goed te laten verkopen.

Volgens Klink is de samenwerking tussen industrie en de medische wetenschap logisch, maar moeten financiële banden die daardoor ontstaan wel openbaar zijn, zegt hij vandaag in Trouw. Klink: „Je kunt dan nagaan welke belangen met onderzoek gemoeid zijn.”

Openbaarheid is ook in het voordeel van de industrie, zegt de minister. Het biedt „de mogelijkheid te illustreren dat ze niet met duistere praktijken bezig zijn”.

Een geruchtmakende zaak die ook in de Verenigde Staten de discussie over verstrengeling aanjoeg, draaide om de pijnstiller Vioxx van het farmaceutische concern Merck. Dit zeer populaire medicijn moest in 2004 van de markt worden gehaald. Daarna werd duidelijk dat de producent al in 2000 wist dat het gebruik leidde tot een verhoogd risico op hartaanvallen. Merck bleek gegevens te hebben gewist uit een wetenschappelijk onderzoek naar bijwerkingen van het medicijn.