Extra alert op Dam bij herdenking

Leden van het 99ste squadron van de Royal Air Force tijdens een herdenking, vanochtend op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer) Dodenherdenking Nieuwe Oosterbegraafplaats hier bij de Graven van de Geallieerden (leden van de 99th Squadron Royal Air Force) Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 4-5-2009
Leden van het 99ste squadron van de Royal Air Force tijdens een herdenking, vanochtend op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer) Dodenherdenking Nieuwe Oosterbegraafplaats hier bij de Graven van de Geallieerden (leden van de 99th Squadron Royal Air Force) Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 4-5-2009 Boyer, Maurice

Amsterdam heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de Nationale Herdenking op de Dam, vanavond, en de viering van Bevrijdingsdag morgen. Daardoor is er vanavond minder plek op de Dam voor het publiek dan gebruikelijk. De maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de aanslag op de koninklijke familie tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, afgelopen donderdag. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Job Cohen van Amsterdam gisteren bekendgemaakt.

Er zijn zowel „onzichtbare als zichtbare” maatregelen getroffen. De woordvoerder kon geen nadere mededelingen doen over de aard van de maatregelen.

De viering van Bevrijdingsdag zal morgen op „gepaste” wijze plaatsvinden, zo heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei laten weten. „Al te uitbundige elementen in het programma zijn teruggebracht”, zegt directeur Nine Nooter. Zo is het openingsnummer geschrapt en ontbreekt het traditionele vuurwerk.

Het programma van de dodenherdenking is niet veranderd. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vanavond aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. De koningin is morgen eveneens aanwezig bij het afsluitend concert op de Amstel.