een weekeinde vol voetbal

Exact vijftig jaar geleden ontbraken de traditionele topclubs Ajax, Feyenoord en PSV voor het laatst in de ‘toptwee’ van de eredivisie. AZ en FC Twente zijn de nummers één en twee van dit seizoen, in het seizoen 1958/1959 namen Sparta en Rapid JC die plaatsen in. PSV is van de traditionele topclubs de laatste jaren de meest constante. In het seizoen 1998/1999 eindigde PSV voor het laatst niet bij de eerste twee.

Met nog één ronde te spelen, is de strijd tegen degradatie in de eredivisie erg spannend. Sparta verzekerde zich van lijfsbehoud door Ajax met 4-0 te verslaan. ADO Den Haag, dat een 2-0 voorsprong verspeelde tegen SC Heerenveen (2-2), is nog niet zeker. Hetzelfde geldt voor Heracles, dat van Vitesse verloor. Roda JC en FC Volendam verloren gisteren beide op eigen veld (van respectievelijk Willem II en FC Groningen) door een doelpunt in de slotfase en staan er het slechtst voor. De Graafschap deed goede zaken door de zege bij NAC, maar is ook nog niet zeker.

In Engeland blijft Liverpool druk houden op koploper Manchester United. De ploeg van coach Rafael Benitez versloeg gisteren op eigen veld Newcastle United met 3-0, dankzij doelpunten van Yossi Benayoun, Dirk Kuijt en Lucas. Zaterdag had Manchester United de vijfde competitiezege op rij behaald. De ploeg van Alex Ferguson won bij Middlesbrough met 2-0. Bij Manchester kregen Edwin van der Sar en Cristiano Ronaldo rust met het oog op de return in de halve finale van de Champions League tegen Arsenal. Ryan Giggs en Ji-Sung Park scoorden voor Manchester.

Chelsea hoefde zich in de aanloop naar het duel met Barcelona in de halve finale van de Champions League nauwelijks in te spannen. Trainer Guus Hiddink zag zijn team eenvoudig winnen van Fulham (3-1). Nicolas Anelka, Florent Malouda en Didier Drogba maakten de doelpunten. Arsenal verzekerde zich met een uitzege op Portsmouth (0-3) van een ticket voor de voorronde van de Champions League.

VfL Wolfsburg blijft de verrassende koploper in de Duitse Bundesliga. Grote man bij Wolfsburg in het duel met Hoffenheim was Edin Dzeko, die een hattrick maakte. Edinaldo Grafite bepaalde in de slotminuut de eindstand op 4-0. Bayern München won voor eigen publiek moeizaam van Borussia Mönchengladbach (2-1). Het was het eerste duel onder interim-coach Jupp Heynkes. Bayern speelde nauwelijks beter dan onder de vorige week ontslagen Jürgen Klinsmann.

Hertha BSC slaagde er gisteren niet in de tweede plaats over te nemen van Bayern. Hertha speelde bij Hamburger SV met 1-1 gelijk. Schalke 04 leed na vier zeges op rij weer een nederlaag, op eigen veld tegen Bayer Leverkusen (1-2).

In de Italiaanse Serie A lijkt AC Milan dit seizoen als nummer twee te gaan afsluiten. De Rossoneri wonnen gisteren de uitwedstrijd tegen Catania met 2-0 en zagen rivaal Juventus voor de vijfde opeenvolgende keer punten verspelen. Juve kwam thuis tegen degradatiekandidaat Lecce niet verder dan 2-2. Met Clarence Seedorf in de basis kende Milan weinig problemen bij Catania. Door treffers van Filippo Inzaghi (zijn 151ste in de Serie A) en Kaka werd het 2-0.

Koploper Internazionale, op weg naar de vierde landstitel op rij, won zaterdag voor eigen publiek met 2-0 van Lazio Roma. Zlatan Ibrahimovic was weer van grote waarde. De Zweedse spits leidde Inter met een doelpunt en een beslissende voorzet naar de zege.

In Frankrijk verspeelde koploper Olympique Marseille in de thuiswedstrijd tegen Toulouse twee dure punten in de strijd om de landstitel: 2-2. André-Pierre Gignac, de topscorer van de Franse competitie, bracht Toulouse tweemaal op voorsprong. Mamadou Niang scoorde tweemaal voor de thuisclub. Olympique Lyon, de laatste zeven seizoenen kampioen, kan de titel waarschijnlijk vergeten. Lyon verloor met 2-0 van Valenciennes en staat zeven punten achter op Marseille.