Een televisieavond vol met vrouwen

Lachen man! Domme wijven die Triviant-vragen moeten beantwoorden en, haha!, hele domme antwoorden geven. De Benelux bestaat uit vier landen (ja, of veertien, dat kan ook). De afkorting n.a.v. betekent ‘niet aan voelen’. Een ander woord voor Antarctica is Nederlandse Antillen. Haha, doet het publiek telkens. De meiden in Lekker Slim! geven nauwelijks één goed antwoord. Als de quiz niet nep is, is het te schokkend voor woorden en als de quiz wel nep is, is het te flauw voor woorden.

Voor Lekker Slim! zagen we, ook op RTL 5, Echte Gooische Meisjes in de bijstand: vijf rijke meiden zitten een maand in een huurhuisje in Amsteram-Noord met een budget van 700 euro. Dat zullen wel dezelfde soort meiden zijn als uit Lekker Slim!: dommig en bovenal verwaand. Dat wordt weer lachen mensen! Maar dat valt gelukkig heel erg mee. Kim, Pauline, Bo, Leslie en Florine zijn leuke, sympathieke meiden en ze doen hun best zo goedkoop mogelijk uit te zijn. En ze klagen niet eens veel. Als het konijnenhok van de kinderboerderij in de buurt moet worden schoongemaakt, gaan ze zonder morren aan de slag. Maar ja, zo is Echte Gooische Meisjes wel een braaf programma, daar kan zelfs de ironische voice-over van Beau van Erven Dorens weinig aan veranderen.

Laat op de avond sprak Frénk van der Linden met Neelie Kroes. In zijn interviewserie 30 Hoog spreekt Van der Linden dit seizoen met ‘acht sterke vrouwen over liefde en werk’. Ach ja, waar spreek je anders over met vrouwen?

Toch een avond vol vrouwen op tv. Maar het is niet genoeg en het is niet op de goede manier. Daarom is er sinds vrijdag Vrouw & Paard, een ‘debatprogramma over wat moderne vrouwen bezighoudt’. Wat dat is? Gewoon weer een doorsnee praatprogramma. En omdat geen van de vijf deelneemsters de duidelijke gespreksleider is, was het een rommelig half uur. Onderwerpen werden niet sterk ingeleid en nauwelijks afgerond. En er werd veelvuldig door elkaar heen gepraat door cabaretière Sanne Wallis de Vries, de Rotterdamse Carrie Jansen, Hanneke Groenteman, publiciste Heleen Mees en cabaretière Soundos el Ahmadi.

Vrouw & Paard was het zoveelste programma dat napraatte over Apeldoorn en na een gesprekje met de (vrouwelijke) adjunct van het NOS Journaal en een (mannelijke!) hoogleraar psychologie kwamen de vijf niet veel verder dan: „Volgens mij was het een zelfmoordactie.” „Ja, volgens mij ook.” En als Mees weer een betoogje onderbouwde met onderzoekscijfers, protesteerde Carrie. „Ik vind het zo raar dat je getallen zet op iets wat gevoel is.” Waarop Mees reageerde: „Dat vind ik nou weer zo ontzettend vrouwelijk.”

    • Peter Leijten