Diefstal oude auto's verdubbeld

Het aantal gestolen oude auto’s is in acht jaar ruim verdubbeld. Oudere auto’s zijn relatief makkelijk te stelen, omdat ze geen startonderbreker hebben. Dat zegt Werner Postma van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit naar aanleiding van onderzoek van Rijksdienst voor het Wegverkeer naar auto’s van 21 jaar en ouder. Sinds 1995 wordt een startonderbreker verplicht in nieuwe auto’s geïnstalleerd.

Het aantal gestolen ‘oldtimers’ is van 237 (2000) naar 596 (2008) gestegen. In Zuid-Limburg, Rotterdam en Amsterdam worden de meeste auto’s gestolen. Ze worden minder vaak teruggevonden dan moderne wagens. Wat er met de auto’s vervolgens gebeurt is niet bekend, zegt Postma. Mogelijk worden de oude auto’s gestolen voor de onderdelen. Ook worden gestolen auto’s omgekat. De meest gestolen oudjes zijn de Volkswagen Golf, Opel Kadett en Corsa.