Degradatie voor KZ financiële meevaller

De Haagse hockeyclub Klein Zwitserland verkeert al enige tijd in financiële problemen. Gisteren degradeerde de ploeg naar de overgangsklasse.

Lars van Rhede van der Kloot, speler van Klein Zwitserland, na het gelijkspel (4-4) tegen Rotterdam gisteren. (Foto Bas Czerwinski) 03-05-2009, Rotterdam. HC Rotterdam - HC Klein Zwitserland. Klein Zwitserland speler Lars van Rhede van der Kloot na de 4-4 tegen Rotterdam. KZ degradeerd uit de hoofdklasse. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Weer degraderen de hockeyers van het grote HCKZ naar de overgangsklasse. De Haagse club, die vanaf 1977 acht keer op rij de landstitel behaalde, speelde gisteren gelijk tegen Rotterdam (4-4). Directe degradatieconcurrent Pinoké behaalde één punt tegen Laren (1-1) en daardoor eindigde Klein Zwitserland op de laatste plaats in de hoofdklasse. Huilend verlieten de spelers het veld. „We hebben handhaving simpelweg niet kunnen afdwingen”, reageert voorzitter Willem van Es.

Twee jaar geleden degradeerde KZ ook al naar de overgangsklasse, maar door meteen kampioen te worden, keerde de ploeg een jaar later terug op het hoogste niveau. Dit seizoen trok de club een aantal nieuwe spelers aan, zoals de Zuid-Koreanen Jong Ho Seo en Jong Hyun Jang en de Australiër Grant Schubert. De Koreanen kwamen echter pas in oktober naar Nederland en Schubert kon wegens een blessure pas vanaf de tweede helft van het seizoen meedoen. „Daardoor is het fout gegaan”, meent KZ-coach Bart Looije. „Het team bestaat grotendeels uit jonge jongens. In het begin misten we de ervaring.”

Toen de Koreanen eenmaal meededen, liep het echter nog steeds niet. Tot de winterstop behaalde het team slechts twee punten. Looije voert als excuus aan dat de spelers nog aan elkaar moesten wennen. In de tweede helft van het seizoen leek het beter te gaan. Door overwinningen op Rotterdam, Laren en Tilburg steeg de ploeg zelfs naar de tiende plaats. Maar tegen de directe degradatieconcurrenten Den Bosch en Pinoké bleek de Haagse club niet opgewassen.

Maar degradatie is nu niet de belangrijkste zorg van voorzitter Willem van Es. Twee maanden geleden werd bekend dat Klein Zwitserland in financiële problemen verkeert. Alle leden moesten 125 euro bovenop de jaarlijkse contributie betalen om de club uit de brand te helpen. „Degradatie is een behoorlijke teleurstelling, maar de wereld houdt niet op te bestaan en de club kampt met serieuzere problemen.”

Hoewel Van Es zegt dat hij liever gezien had dat zijn club in de hoofdklasse bleef, erkent hij dat de degradatie financieel gezien een meevaller is. „Het is logisch dat een team in de overgangsklasse financieel makkelijker rond te krijgen is dan een team dat uitkomt in de hoofdklasse.” Zo zullen de buitenlandse spelers vertrekken en dat scheelt veel geld.

Daardoor is het echter ook niet waarschijnlijk dat het KZ weer lukt binnen een jaar terug te keren op het hoogste niveau. Door het vertrek van de buitenlandse spelers ontstaan gaten. Daarbij bestaat de kans dat ook een aantal Nederlandse spelers weggaat. Volgens de voorzitter is dat grotendeels afhankelijk van de financiële situatie van de andere Nederlandse hockeyclubs. „Wij zijn niet de enige club waarbij het minder gaat.”

De voorzitter houdt er daarom rekening mee dat veel buitenlandse hockeyers volgend jaar verdwijnen uit de Nederlandse competitie. „Als dat gebeurt, is de kans groot dat onze jongens volgend seizoen op die lege plekken in de hoofdklasse terechtkomen en dan houden wij weinig over.”

Van Es heeft inmiddels aan verschillende spelers laten weten dat KZ hoopt dat ze blijven. „Het gaat vooral om jonge, belangrijke spelers zoals Hidde Kruize, Lodewijk Beerman en Nick Huurman.” Geen van deze hockeyers heeft echter toezeggingen gedaan aan KZ.

Coach Looije, die zelf een contract heeft tot het einde van volgend seizoen, denkt dat de overgangsklasse kansen biedt voor de jonge spelers. „Ik heb nog niet met hen besproken wat ze volgend jaar gaan doen. We gingen er namelijk vanuit dat we vandaag zouden winnen. Maar als ze blijven, moeten ze de kar trekken en daar kunnen ze veel van leren.”

Aanvoerder Kruize twijfelt nog of hij blijft. „Ik weet even helemaal niet wat ik wil”, zegt hij met tranen in zijn ogen na afloop van de wedstrijd tegen Rotterdam. „Ik ga bekijken wat het beste voor mijzelf is, maar ik vind het belangrijk dat Klein Zwitserland erbovenop komt.”

De komende weken zal duidelijk worden wat er overblijft van de Haagse ploeg. „Het is afwachten”, zegt Van Es. „Ik durf daarom ook niet uit te spreken dat we volgend jaar kampioen worden in de overgangsklasse.” De voorzitter zegt het niet erg te vinden als KZ pas over twee of drie seizoenen terugkeert in de hoofdklasse. „We moeten niet in paniek raken als het wat langer duurt. Het is van belang dat we aan een solide basis bouwen.” Dat is volgens Van Es de enige manier om van KZ weer een topclub te maken. „Tegen die tijd zijn we financieel weer helemaal op orde.”

Lees meer over de financiële problemen bij hockeyclub Klein Zwitserland op nrc.nl/sport

    • Shari Kiljan