Dansgroep opgepakt als geveltoeristen

In de Haagse Schilderswijk zijn vorige week de Canadese choreograaf André Gingras, drie van zijn dansers, en de Zwitserse fotograaf Lukas Wassman gearresteerd op verdenking van een inbraakpoging. Een bewoner had de politie gebeld toen hij zag hoe een danser zich lenig tussen twee muurtjes van een steeg omhoogwerkte.

André Gingras: „We hebben nog geprobeerd uit te leggen dat het om foto-opnames ging. De fotograaf liep met een verschrikkelijk dure camera – dan ben je toch niet aan het inbreken? Maar ja, als je nog nooit van free running hebt gehoord, kan ik me wel voorstellen dat je zo’n vergissing maakt.”

Gingras (43), die van het Fonds voor Podiumkunsten onlangs een tweejarige subsidie heeft gekregen, wilde voor de publiciteitscampagne van zijn komende voorstellingen een rauw, grootstedelijk beeld creëren. In zijn maatschappelijk geëngageerde werk maakt hij gebruik van free running, de ‘urban sport’ waarin veel wordt gerend, geklauterd en gesprongen in de bebouwde ruimte. „We waren in de studio begonnen, maar na verloop van tijd ontstond het idee om naar buiten te gaan, omdat dat een goede indruk zou geven van de sfeer van mijn werk. We zijn begonnen bij de Binckhorst en al improviserend doorgegaan naar de Schilderswijk. Daar wordt kennelijk veel ingebroken.”

Na verhoor en een uur in de cel, werden de dansers heengezonden met boetes. „Wegens baldadig gedrag”, aldus Gingras. „Een beetje overdreven. Ik denk dat ze zo ‘krachtig’ hebben opgetreden als gebaar naar de buurt. Op zichzelf ook wel begrijpelijk. Waarschijnlijk was er geen probleem geweest als we vooraf toestemming hadden gevraagd. Maar het idee om naar buiten te gaan kwam spontaan op.” Gingras overweegt nog bezwaar te maken tegen de boetes. „Vijf keer negentig: dat is toch weer 450 euro.”

Gingras brak in 2000 door met de solo Cyp 17. Zijn beste werk is The Autopsy Project uit 2007, waarin hij ook reeds gebruik maakte van free running.