Controverse Jackie Chan onzichtbaar bij concert

Het afgelopen weekeinde was kungfu-ster en zanger Jackie Chan hoofdact bij het eerste grote evenement sinds de Olympische Spelen in het Olympisch stadion het Vogelnest. Er was niets te merken van de controverse rond Chan sinds hij een paar weken geleden negatief in het nieuws kwam. Op het Boaoforum op het zuidelijke tropische eiland Hainan

Jackie Chan tijdens het concert in het Vogelnest. (Foto AP)

Jackie Chan tijdens het concert in het Vogelnest. (Foto AP)Jackie Chan tijdens het concert in het Vogelnest. (Foto AP)

Het afgelopen weekeinde was kungfu-ster en zanger Jackie Chan hoofdact bij het eerste grote evenement sinds de Olympische Spelen in het Olympisch stadion het Vogelnest. Er was niets te merken van de controverse rond Chan sinds hij een paar weken geleden negatief in het nieuws kwam.

Op het Boaoforum op het zuidelijke tropische eiland Hainan zei Chan tijdens een persconferentie dat hij eraan twijfelt of Chinezen wel kunnen omgaan met vrijheid. Het was een antwoord op de vraag van een journalist wat hij verstaat onder culturele vrijheid. “Hong Kong en Taiwan zijn erg chaotische landen vanwege de vrijheid. Ik ben er steeds meer van overtuigd geraakt dat Chinezen controle en regels nodig hebben,” antwoordde hij.

Chan zei ook dat hij liever een Japans televisietoestel koopt dan een Chinees omdat hij bang is dat het Chinese toestel ieder moment kan ontploffen.

De uitlatingen van Chan haalden de afgelopen twee weken de voorpagina’s van de kranten en vooral in Hong Kong en Taiwan was men razend. Het Hongkongs toeristenbureau werd overspoeld met boze telefoontjes. Ook politici spraken hun ongenoegen uit over zijn uitspraken en betichtten Chan van racisme.

Een Chinese vlag wordt omhooggehouden tijdens het concert in het Vogelnest. (Foto AP)

Een Chinese vlag wordt omhooggehouden tijdens het concert in het Vogelnest. (Foto AP)Een Chinese vlag wordt omhooggehouden tijdens het concert in het Vogelnest. (Foto AP)

Op het vasteland oordeelden wetenschappers en bloggers wat milder over de uitlatingen van Chan. “Hij heeft niet helemaal ongelijk,” zei Cai Shangwei, directeur van het centrum voor culturele industrie in Sichuan. “De Chinese producten hebben nu eenmaal kwaliteitsproblemen en daarom moeten we de regelgeving verbeteren,” zei Cai.

Solon So, woordvoerder van Chans bedrijf JCgroep, zei dat Chan doelde op de vrijheid in de amusementssector. So zei dat Chan zou terugkomen op zijn uitspraken na een optreden op 1 mei in het Olympisch stadium het Vogelnest in Peking.

Maar Chan hield geen woord. Hij repte het afgelopen weekend met geen woord over zijn uitspraken. Er waren geen protesten toen Chan het podium opstapte in het voor driekwart gevulde stadion. Chan zei tegen de toeschouwers dat er 70.000 kaartjes waren verkocht. Hij zong het populaire patriottische lied “Telgen van de draak”.

Naast Chan traden de Taiwanese zanger Jonathan Lee op en daarna Emil Chau, Alam Tau, Joey Yung en Hacken Lee uit Hong Kong. Het concert van Chan was het eerste grote evenement in het Olympisch stadion sinds de Olympische Spelen. Geruchten gaan dat het Vogelnest te koop zou staan en de China Daily meldde afgelopen zaterdag dat Adidas en Coca Cola een bod willen uitbrengen.

Bekijk een deel van het concert in het Vogelnest:

    • Bettine Vriesekoop