China laat met de griep niets aan het toeval over

Honderden buitenlanders, onder wie acht Nederlanders en 70 Mexicanen, in quarantaine in verschillende hotels en ziekenhuizen in Peking, Shanghai, Guangzhou en Hongkong. Vluchten vanuit Mexico en tourreizen naar de Caribische rivièra afgelast, de varkensimport uit de VS stilgelegd.

De lijst van Chinese maatregelen tegen wat hier steevast de „varkenskoorts” wordt genoemd, is nog veel langer. In Shanghai worden de bomen schoongespoten en moet iedere bezoeker aan een ziekenhuis eerst een lijst vragen invullen, waarin in iedere vraag vijf maal het woord varken valt.

Het punt is duidelijk: China wil laten zien van de SARS-crisis geleerd te hebben. Werd zes jaar het bestaan van het dodelijke SARS(severe acute respiratory syndrome) wekenlang ontkend, in 2009 was het hele apparaat nog voor de eerste melding van besmetting in China, in staat van verhoogde paraatheid. Met de ontdekking van het eerste slachtoffer, vrijdagmiddag laat, ging het alarm af en kwam de machinerie in werking.

Klachten konden niet uitblijven. Wie wil er nu kerngezond een hele week doorbrengen in een Hongkongs of Pekings budgethotel of feitelijk opgesloten worden in een Chinees ziekenhuis? En toen de Chinese politie iedereen met een Mexicaans paspoort aanhield, was er ook een diplomatieke rel tussen Mexico en China.

Er is nu een Mexicaans vliegtuig naar China gestuurd om alle gestrande Mexicanen op te halen. En wie vanuit besmette landen, waaronder Nederland, naar China komt moet er rekening mee houden dat hij nog onderweg een digitale thermometer in zijn oor krijgt geduwd.